Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Erdélyi emlék - Erdély magyar írók szemével

Időpont: 
2016február2419:00

A Márai bédekker sorozat Erdélyi emlék című kötetének bemutatója a Hadik Irodalmi Szalonban.

Erdélyi emlék - Erdély magyar írók szemével

A Márai bédekker sorozat Erdélyi emlék című kötetének bemutatója

- a Hadik Irodalmi Szalonban

2016. február 24. szerda 19.00

A Kassán, Budán, Itáliában, Amerikában, és Erdélyben egyaránt otthont kereső és otthont teremtő író élményeit, életét, élet-helyszíneit bemutató bédekker sorozat ötödik, erdélyi, Erdélyhez kapcsolható élményeit összesítő kötete kapcsán a Hadik Irodalmi Szalon ismét Márai estet tart. Február 24-én a Kávéházban képben, felolvasásban és beszélgetésben is megelevenedik a XX. század egyik legkülönlegesebb sorsú magyar írója és mellette jelen irodalmunk kiemelkedő alakja, a Marosvásárhelyen született Dragomán György író. Mit jelentett egykor és ma Erdély? Milyen légkör volt a '40-es és a '80-as években Marosvásárhelyen, Kolozsváron? Az esten erről is beszélgetünk.

"Csodálatosan itthon érzem magam: egy halott írótárs vendége vagyok. Ez az írótárs szellemével és tehetségével ajándékba adta mindannyiunknak, a magyar irodalomnak a könnyű, édes, készséges kifejezést, a magyar irodalmi nyelvet; úgy írt, ahogy előtte csak nagyon kevesen, s csak az erdélyi memoárírók tudnak írni. Oly lágy ez a nyelv, oly kifejező, ízes, mintha francia irodalmi szalonokban csiszolták volna, s ugyanakkor oly erős, közvetlen és természetes, mint a népnyelv. Egyszerre európaian irodalmi és kötötten, végzetesen magyar Mikes nyelve. S a sorsa, ez a magányos írói sors, melynek a honvágy volt egyetlen Múzsája, mennyire ismerős! A magyar író mindig egyfajta számkivetésben él: néha itthon, néha Rodostóban."

Márai először 1940-ben utazik Erdélybe, rögtön a második bécsi döntést követő napokban. Élete során kevés esemény hozza ki belőle olyan szemmel láthatóan az érzelmeket, mint Erdély visszatérése. Mindez nem pusztán a felemás igazságtételnek köszönhető, hanem a felfedezés feletti örömnek is. Különösen igaz ez "székely" körútjaira, amikor csak hírből, könyvből ismert tájakat látogat végig, és vonzó szellemiséggel, élő és elhunyt alkotók életművével találkozik.

A Hadik Irodalmi Szalon februári estjén a fent idézett világ elevenedik meg: Márai Sándor Erdélyhez kapcsolódó gondolatait, írásait ismerhetjük meg az esten. Segítségül szolgál a sorozat legújabb kötete, hisz a Helikon Kiadó Márai irodalmi bedekker sorozatának új kötete az erdélyi emlékeket mutatja be. A képes füves könyv Márai Sándor erdélyi tárgyú írásait adja közre

- páratlan, korabeli fotóanyag kíséretében. A sorozat korábbi darabjai: Budán lakni világnézet; Régi Kassa, álom; Itália életérzés, Amerikai délibáb.

Az esten Márai Sándor élményei mellett megismerhetjük a Marosvásárhelyről származó József Attila-díjas író, műfordító - Dragomán György élet-emlékeit is, aki családjával 15 évesen, 1988-ban települt át Magyarországra. "Tőlem elvették Erdélyt, ezért a regényeimben visszaloptam magamnak. Két évig tartott, mire engedélyezték a kivándorlásunkat, és én ennek a két évnek minden percét arra fordítottam, hogy megjegyezzek otthon mindent. Titokban jártam az utcákat, és memorizáltam a várost, a házunkat, az embereket. Idővel azt vettem észre, hogy minden erről a városról szól, amit írok. " Hogy jelenik meg műveiben, A fehér királyban és a Máglyában Erdély? Erről is kérdezni fogjuk.

Meghívott vendégeinkkel a beszélgetés és vetítés mellett (eddig nem látott képek, dokumentumok kerülnek a vendégek elé) izgalmas felolvasást is élvezhetünk: Márai életének, így erdélyi emlékeinek történései elevenednek meg a színművész által.

Vendégeink:

Dragomán György író

Kovács Attila Zoltán Márai szakértő, a Helikon Kiadó szépirodalmi vezetője

Mészáros Tibor, a Márai hagyaték gondozója, a PIM munkatársa

Bányai Kelemen Barna színművész

Háziasszony: Juhász AnnaA Hadik Irodalmi Szalon facebook oldala:

www.facebook.com/hadikszalon

Kapcsolódó esemény a facebookon:

https://www.facebook.com/events/233141807019738/

Belépőjegy: 500 Ft. Az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen.

A programon kedvezménnyel vásárolhatják meg a Helikon Kiadó jóvoltából Márai Sándor köteteit.