Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Hulladék Akadémia Kiállítás az ELTE-n

Időpont: 
2016február0909:00
»
2016február0910:30

2016. február 9-én komplex környezeti nevelési platform nyílik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A látogatókat interaktív megoldásokkal, különleges tárlatvezetéssel várják. A tárlatot V. Németh Zsolt, Búsi Lajos, Mezey Barna és Mudra Viktória nyitja meg.

A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját véleménye, mégis naponta hozunk vásárlásainkkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére, és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás játékos és interaktív megoldásokkal, különleges tárlatvezetéssel fair trade kávéval várja a látogatókat.

A kiállítást megnyitja:

  • V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára,
  • Búsi Lajos, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) mb. főigazgató-helyettese,
  • Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora,
  • Mudra Viktória, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Együtt a Környezettudatos Szemléletért önkéntes intézményi fenntarthatósági program vezetője.

A moderátor Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője lesz.

A Hulladék Akadémia már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a tárlat berendezéseinek többsége újragondolt installációkból készült. Az Akadémia a hulladékpiramis logikájára épülve, szemléletesen és gyakorlatiasan mutatja be a modern emberrel szemben elvárt, takarékos, környezettudatos magatartás elemeit, a hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit és a környezettudatosság gyakorlati lépéseit, melyekkel nemcsak a pazarlást, hanem a hulladékcsökkentést is elérhetjük. Az Akadémián bemutatják a hulladéktörténelem mérföldköveit, majd az említett piramis alján található rövid távú megoldásokon (lerakás, energetikai hasznosítás) keresztül, az újrahasznosítás világán át vezetik a látogatókat a leginkább környezetbarát megoldások felé (újrahasználat, megelőzés). Az Akadémia fő üzenete a hulladékok keletkezésének megelőzése, hiszen a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Az Akadémia nem csupán egy kiállítás, hanem egy komplex környezeti nevelési platform is, melynek tananyagát környezeti nevelőik, a színes oktatóanyagok, animációs film és egyéb rendezvények is színesítik.A szemléletformáló kampány megvalósulását az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatja.

Az ELTE Együtt a Környezettudatos Szemléletért program önkéntesei mintegy 100 rendezvényt szerveztek önállóan vagy más egyetemi szervezettel, civil szervezettel közösen, mindeközben 25 000 önkéntes munkaórát végeztek a fenntarthatóság jegyében. Az EKSZ koordinálja az egyetem komplex fenntarthatósági programját, fogadja az önkénteseket, szervezi a szelektív hulladékgyűjtést, állatvédelmi programot, kézműves alkotóműhelyt és közösségi kertet működtet, valamint speciális gyűjtőkampányokat valósít meg.

Az ELTE Karrierközpont és az ÖKO-Pack Kft. a kiállítás keretében ingyenes, karriertematikájú tárlatvezetésekkel várja a környezetvédelem iránt érdeklődőket (időpontok: február 11. 09:00, február 12. 14:00), részletek az alábbi oldalon olvashatók.

Időpont: 2016. február 9. 09:00–10:30

Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Aula (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)