Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. hétfő, Iván

Kerület Napja: Városi séták Újbudán

Események   |   2022, október 27 - 10:51
Nyomtatóbarát változatSend by email
2022november1111:00
»
2022november1314:00

Újbuda Önkormányzata szeretettel meghívja Önöket  a Kerület Napja alkalmából megrendezésre kerülő Városi sétákra Újbudán!

Őszi séta Albertfalván

Ideje: 2022. november 12, szombat, 15 óra

Indulás az Albertfalvai - Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeumtól (1116 Pentele utca 8.), gyülekezés 14.50 órakor

Érkezés az Abádi térre/Közösségi Házhoz

A sétát vezeti: Mika Edit

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött a jelentkezesme@gmail.com címen.


Mi várható?
Sétánkat a múzeumnál kezdjük, végig lehet járni a termeit. Megismerkedünk a település egyedülálló létrejöttével, majd a Szent Mihály templomnál megtekintjük Kismarthy-Lehner Jenő építészetének stílusjegyeit, és megismerkedünk az egyik érdekes albertfalvi legendával. Utunk során megállunk a község névadójának Albert hercegnek a szobránál majd elmegyünk a régi temető fele is. A község története során többször lesz szó a régi asztalos családokról. Sorra vesszük a ma már csak írásokban élő üzemeket, gyárakat, közöttük a repülőgépgyárat. Megkeressük az első iskola emléktábláját, majd sétánkat az OTI lakótelep - a két világháború közötti legnagyobb panama - történetével fejezzük be.!!! BETELT !!!

Öt kávéház utcája

A séta ideje: 2022. november 11, péntek, 15 óra

Indulás a Gellért Szálló előtti kúttól (Gellért tér), gyülekezés 14.50 órakor

Időtartama: 2 óra, vége a Szent Imre szobornál

A sétát vezeti: Mika Edit

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezesme@gmail.com címen

Mi várható? Dél-Buda korai története mellett megismerjük a városrész szerkezetét és fontosabb épületeit. Sorra vesszük a Gellért Szálló, a Gebauer, az Egyetem, a Hadik és a Fehérvár Kávéházat, kitérünk a kávéházi berendezésekre a „törzsasztalok tulajdonosaira” különös tekintettel a Hadikra. A séta során bemegyünk néhány 100 éves ház udvarára, körbe nézünk a Gárdonyi téren, az egyikben megidézzük a Lágymányosi Nábob szellemét is.


!!! BETELT !!!

Szerelmek a Bartókon és más történetek...(18+)

A séta ideje: 2022. november 12, szombat, 10.30 óra

Indulás a Gellért Szálló előtti kúttól (Gellért tér), gyülekezés 10.20 órakor

Időtartama: 2 óra, vége a Szent Imre szobornál

A sétát vezeti: Mika Edit

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezesme@gmail.com címen

Mi várható? A környék történetét a hőforrásokkal kezdjük, és megismerkedünk a melegvízhez kötődő eseményekkel (a középkorban, a török hódoltság idején) és persze a „Szüzek Fürdőjével”. Fellebbentjük a fátylat a régi kibontakozó szerelmekről, flörtökről, és a meg nem valósult álmokról. Szó lesz Korda Sándorról, Karinthy Frigyesről, és még néhány híres emberről, akik hosszabb rövidebb ideig itt éltek és akiknek szerelmi titkát még ma is kutatják az irodalmárok. Ez majd derüljön ki ott helyben…A séta végén, a, Szent Imre szobornál egy újabb szerelmi históriával ismerhetnek meg.

!!! BETELT !!!

Hol vannak a Gellért-hegyi boszorkányok?

Őszi séta a Gellért-hegyen

Ideje: 2022. november 13, vasárnap, 11 órakor

Találkozás a 27-es busz Búsúló Juhász megállójánál. A hegyről lefele sétálunk, Kiépített járdán járunk, de kényelmes cipő ajánlott. Gyülekezés 10.50 órakor

A séta időtartama: 2-2,5 óra, érkezés és a séta vége a Kelenhegyi úti Műteremháznál.

A sétát vezeti: Mika Edit

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött a jelentkezesme@gmail.com

Mi várható? Aki erre az útra vállalkozik az ettől kezdve egészen máshogy fog felnézni a Gellért-hegyre. A séta során megismerjük a hőforrások, és barlangok kialakulásának történetét, az élővilágát, a hegy legfontosabb építményeit. Megtudjuk, hogy mitől lett országosan elterjedt a „Gellérthegyre járás”, és mik a jellemzői az itteni boszorkányos hiedelmeknek. A villanegyed vonalához érve szó lesz néhány híres épületről, mint pl. a Bayer házról, a már nem létező Lukács villáról, a Kelenhegyi műteremházról stb., és megismerkedünk az itt élt híres emberekkel, művészekkel, egyszerű lakókkal.

A sétát műteremlátogatással zárjuk.