Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 11. kedd, Ferenc

Kreatív ötletpályázat a Gellérthegy megújulására

Időpont: 
2016július1909:45
»
2016október0320:00

Nyílt ötletpályázatot írt ki a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújulására. A 40 millió forintos összdíjazású, ingyenes regisztrációval elérhető pályázaton bárki indulhat, a pályaművek postára adásának határideje 2016. október 3.

A Miniszterelnökség kreatív ötletpályázatot hirdet a különleges természeti adottságokkal és szellemi tartalommal rendelkező Gellérthegy rendezésére. A 40 millió forint összdíjazású nyílt, titkos pályázaton életkori és végzettségbeli megkötés nélkül bárki beadhatja a terület hasznosítására és megújítására vonatkozó javaslatait.

A Gellérthegy a Kárpát-medence, különösen a magyarság történelmében kiemelt jelentőséggel bír, Szent István kora óta foglalkoztatja a nemzet gondolkodóit. Ennek eredményeként a mai napig fogalmazódtak meg gondolatok, tervek a különleges természeti adottságokkal és szellemi tartalommal rendelkező hely rendezésére.

A meghirdetett ötletpályázat kiemelt célja olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, mely építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett.

A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat további törekvése a Citadella épületére vonatkozó hasznosítási javaslat feltárása, mely rendezné az erődítmény Budapesten és Magyarországon betöltött szerepét.

A pályázóktól olyan megoldásokat vár a kiíró, amely megvalósítható, fenntartható módon válaszol a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen adottságaira, hogy az vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni.

A pályaművek postára adásának határideje 2016. október 3. A legnagyobb elérhető díjösszeg 8 millió forint, de minden pályázó csupán egy munkával vehet részt a megmérettetésen.

A pályázat honlapján, a www.gellerthegypalyazat.hu oldalon ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődő számára elérhető a kiírás szövege, valamint a teljes pályázati anyag.

Fotó: Lechner Tudásközpont