Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Kutatók éjszakája az Országos Széchényi Könyvtárban

Események   |   2016, szeptember 21 - 08:53Nyomtatóbarát változatSend by email
Időpont: 
2016szeptember3019:00

Idei programunk a térképek világába kalauzolja el az érdeklődőket.

A „FÖLDABROSZTÓL” a digitális térképekig

2016. szeptember 30. péntek, 19.00 – 21.00 Térképtár

A térkép a térbeli orientáció alapvető segédeszköze, amely napjainkig számtalan alakváltozáson ment keresztül, és immár csaknem teljesen a virtuális térben mozog. Ma már erdei túrák során is GPS-szel ellátott okostelefon lapul a hátizsákunkban, nem pedig a jól ismert, gyűrött sarkú sárga turistatérkép.

Előadásainkban szó lesz a térképészet alapjairól, a térképek hasznáról és a térképek jövőjéről. Felvillantjuk az elmúlt évezredek térképtörténetének legfontosabb fordulópontjait, rámutatva azokra a felhasználói igényekre, amelyek a térképek folyamatos tökéletesedéséhez vezettek az agyagtábláktól a digitális térképekig.

Látogatóink megismerkedhetnek tudományos-ismeretterjesztő térképtörténeti blogunkkal, a Földabrosszal, végül pedig néhány különleges eredeti térképnyomattal is.

Előadások:

• 19.00
Oláh Krisztina
A térkép a digitális világban

Az előadásban szó lesz a térképészeti alapfogalmakról, majd megtudhatjuk, hogy milyen digitális technológiák léteznek a térképészetben, és ezek mire jók, valamint, hol találkozhatunk ezekkel a mindennapokban. Mire használhatják őket a hétköznapi felhasználók, valamint a szakemberek, és milyen jövője van ennek a technológiának?


• 19.30
Pászti László
FÖLDABROSZ – új térképészeti-tudományos blog a nemzeti könyvtárban: blogbemutató

Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának tudományos-ismeretterjesztő térképtörténeti blogja 2016 áprilisában indult útnak. Az eddigi munkánkról és eredményeinkről számolunk be.

• 20.00
Oláh Krisztina
A térképhasználat gyakorlatias oldala: milyen igények vezettek a térképek fejlődéséhez/ pontosságához. A kezdetektől a BKK futárig

Mintegy négy évezred térképtörténeti vázlatát villantjuk fel az érdeklődőknek, kiemelve azokat a kulcsfontosságú pontokat, melyek a térképészet fejlődésében szerepet játszottak. Végigvesszük azokat a felhasználói igényeket, amelyek a térképek folyamatos tökéletesítéséhez vezettek az agyagtábláktól a digitális térképekig.


• 20.30
Danku György
Vezetés a Térképtárban térképnyomdászati kitekintéssel és más érdekességekkel fűszerezve

A Térképtár helyiségeiben állandóan látható kiállított műveken kívül a látogatók megnézhetnek néhányat az előadásokon bemutatott térképek gyűjteményünkben őrzött példányaiból. Valódi különlegességként az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a régi térképnyomtatási technikákból is.

Az eseményen szeretettel látjuk a sajtó képviselőit; kérdéseiket, kéréseiket szívesen fogadjuk!


További információ:

Szakmai kapcsolattartó:

Pászti László
paszti.laszlo@oszk.hu


Általános kapcsolattartó:

Sebestyén Lilla
sebestyen.lilla@oszk.hu

Sajtókapcsolat:
Kaiser Csilla

Kommunikációs és média kapcsolattartó
+36 20 400 88 73, kaiser.csilla@oszk.huwww.oszk.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/nemzetikonyvtar/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1692496661070797/