Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 15. hétfő, Anasztázia, Tas

Solti Gizella textilművész emlékkiállítása

2015július0311:00
»
2015augusztus2719:00

Palmetta Design és Textilművészeti Galéria, 1111 Budapest, Bartók Béla út 30.

Magyar Textilművészek 6.

Solti Gizella textilművész emlékkiállítása

A magyar textilművészet klasszikusait bemutató sorozatának következő kiállításán a közelmúltban elhunyt Solti Gizella művészetének állít emléket a Palmetta Design és Textilművészeti Galéria.

Tanulmányait 1950-1955 között az Iparművészeti Főiskolán végezte, mestere Ferenczy Noémi volt, akinek később a szövőszékét is megörökölte. Annak a nagy textilművész-generációnak a tagja, amely megújította nemcsak a hazai, de az európai textilművészetet is.

Nagy műgonddal szőtt gobelinjeiben, virtuóz textilgrafikáiban és „írógéprajzaiban” a felszínnél mindig mélyebbre hatolva, a lét titkait, a megpróbáltatásokat, az örömöt és a bánatot igyekezett több rétegben és olvasatban feltárni és megmutatni.

Solti Gizella textilművész emlékkiállítása

Alkotásai egyben az „örök nő” alkotásai, aki a melegséget, a szeretetet, s a boldogságot sugározza.

A szövés egy nagyon kötött műfaj. Előre eltervezett alkotást kell megszőni, közben már nem lehet változtatni. Solti Gizella folyamatosan dolgozott ki olyan technikákat, amelyek lehetővé tették újabb (az alkotás közben keletkező) érzések, gondolatok beszövését is, mintegy a festők alkotásbeli szabadsága felé közelítve a szövés művészetét. Művei kilépnek a textil műfajából, egyszerre festőiek, grafikusak, figuratívak és absztraktak, tradicionálisak és formabontók.

Munkásságát 1974-ben Munkácsy-díjjal, 1981-ben Érdemes Művész, 1988-ban Kiváló Művész, 2006-ban Kossuth-díjjal ismerték el. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 2014-ben beválasztották a Nemzet Művészei közé.