Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 22. szombat, Paulina

Csend és Csevegés - képek emberekről embereknek

Események   |   2008, március 30 - 19:43
Nyomtatóbarát változatSend by email
A Karinthy Szalonban Kiss Márta kiállítását látogattuk meg, aki Jáva szigetén töltött éveinek gazdag élményanyagát örökítette meg festményein. A képeken a figurák csendben vannak, vagy cseverésznek... ahogy mindenütt a világon.

A képeket elnézve Henri Rousseau naiv képei, vagy Matisse stílusa jut eszembe, Márta helyesel, bár hozzáteszi, nem szereti, ha másokhoz hasonlítgatják. Egyéni stílusa valóban mindkettőtől különbözik, évek alatt formálódott ki restaurátori munkája közben. Hisz sokáig tart, ha valaki meg akarja találni a saját hangját - teszi hozzá.

A Csend és csevegés cím onnan ered - meséli - hogy amikor rendezgette képeit, látta, azok mindegyikén a figurák vagy egy belső csendbe burkolóznak, vagy egymással beszélgetnek. A művésznő kiállítása előtt pár héttel érkezett vissza Jáva szigetéről, ahol két évet töltött ösztöndíjasként.

A fiatal művésznő azóta dédelgette álmát, hogy eljut erre az egzotikus szigetre, amikor évekkel ezelőtt egy ismerőse mesélt arról, hogy olyan színek sehol a világon nincsenek, mint Jáván.

Az álom beteljesült, és az intenzív élmények mély nyomott hagytak vásznain. A szigetlakók mellett a gamelán, a tradicionális jávai zene is a hatása alá vonta, el is kezdte művelni azt, majd művészi inspirációjának fontos eszközévé vált.

"Én alapvetően csak megfigyelek. Mindent és mindenkit. Ahogy a világ dolgai keresztülszűrődnek rajtam, azt megfestem." - meséli Kiss Márta. Képeivel nem kar üzenni, csak megmutatni. Élvezi, hogy milyen sokféle érzést vált ki a befogadókból.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 03. 30.)