Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. vasárnap, Izabella, Dalma

Csepregi a Gellértben

A Gellért Hotelben már két évtizede szerveznek rendszeres kiállítást.

Háromhetente új alkotók munkáit mutatják be a Teaszalonnak nevezett teremben. S bár a tárlatokat elsősorban a hotel vendégei látogatják, szívesen látja a kerületi lakosokat is a szervező, Sárközy Anikó. Jelenleg Csepregi György kiállítását tekinthetik meg a látogatók.

A művész a megnyitó után elmondta, művészeti oktatásával édesapja foglalkozott először, aki több művészeti ágban is képezte. Tizenöt éves korától a BMK rajzkurzusain tanult. Tanulmányait később magánúton végezte. 1986-ban hosszabb időt töltött Amszterdamban, Párizsban és Londonban.

Rajzait és írásait az Élet és Irodalom, az Új Magyarország, a Mozgó Világ, a Kalligram és a pozsonyi Irodalmi Szemle közli rendszeresen. Szociográfiai ihletettségű munkái speciális élethelyzetű embereket, drámai szituációkat, perifériára szorult szereplők portréit jelenítik meg.

Több műfajban is dolgozik, grafikai sorozatai mellett nonfiguratív festményeket készít. Szériái, amelyeket rendszerint kiállít a Csavargóportrék, Catalogus Rerum- Jelenségek Jegyzéke, "Szobrok", Történelmi vázlatlapok címet viselik. A Csavargóportrék vázlatrajzokból és sokszorosított grafikákból álló sorozat, szelektált verziójából a szerző a Déli Pályaudvar várótermében rendezett kiállítást, hajléktalanok részére.

A Catalogus Rerum nagyméretű táblaképek szériája, amely a jelenségeknek a "kép a képben" elvén létrejött, szubjektív, szeszélyes sorrendje nonfiguratív rendszere. A "Szobrok" síkban ábrázolt, szoborszerű antropomorf ábrák, egyedi grafikai megoldással: többszörösen egymásra ragasztott, fénymásolt felületek képezik az alapot, erre kerül pasztellel a végleges rajz.

Ennek a "kollázstextúrának” az alkalmazása sajátos monokróm tónust hoz lére. A "Történelmi vázlatlapokat" tizenhat táblából álló sorozat alkotja, amelyek egyenként többszöveges-rajzos vázlatrajzot tartalmaznak, a vázlatrajzot önálló műfajként kezeli 2000-ben zeneszerzőként debütált, keresztény vallásos művekkel. Kiállításmegnyitói egyben szerzői-előadói estek is, kórus, illetve hangszeres együttes bevonásával komplex képzőművészeti-zenei rendezvényként léteznek.

Gigi-Újbuda TV (2008. 06. 26.)

LEGFRISSEBB
×