Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. hétfő, Vilma

Kerületi Népdalverseny

Közel 150 gyerek nagy lelkesedéssel várta, hogy elkezdődjön a főváros által meghirdetett „Tiszán innen – Dunán túl” népdaléneklési verseny kerületi fordulója január 19-én, melynek a Weiner Leo Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola Menyecske utcai hangversenyterme adott otthont. 

A kerületi döntő előtt minden iskolában megrendezték az iskolai fordulót, a fővárosi versenyen pedig kerületünk képviselői minden évben kimagasló eredményeket érnek el. Sokan a folyóson gyakorolták el utolsó próbaként a nagy fellépés előtt produkcióikat, de még azok szemében is izgatottság tükröződött, akik már rendszeres résztvevői a népdalversenynek.

Hazánk szinte minden tájegységének népdalai keltek életre a színpadon, így erdélyi és moldvai csángó népdalok is előadásra kerültek.

Az Újbudai Pedagógiai Intézet szervezte verseny nem titkolt célja elsősorban a tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés népszerűsítése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, valamint az önálló előadásmód fejlesztése és a kreativitás növelése.

A népdaléneklési versenyt Dr. Simicskó István országgyűlési képviselő nyitotta meg. Elmondása szerint ez az alkalom is jó bizonyítéka annak, hogy milyen példaértékű munka folyik a kerületben ezen a területen is. "Mindig is támogattam azokat az eseményeket, rendezvényeket, amelyek hagyományaink, értékeink ápolásáról szólnak. Hiszen ne feledjük Széchenyi szavait: Csak addig él egy nemzet, amíg van hagyománya!" – hangsúlyozta a képviselő.

(Az Újbuda TV képes beszámolóját a szerdai Mozaikban láthatják 18 órakor)