Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 13. szombat, Jenő

Nagyméretű sgraffito falkép készült Újbudán

Három fiatal képzőművész egy szinte elfeledett szobornak és alkotójának állított emléket Újbudán, a Váli utcában. Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán nagyméretű sgraffito falképet készített egy tűzfalra, és szombaton ingyenes programokkal varázsolt élő, közösségi teret a két bérház közötti kertbe a PLACCC Fesztiválon.

Három fiatal alkotó, Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán köztéri képzőművészeti alkotást készített a PLACCC Fesztiválon.

A Fix Sarok című projekt kiindulópontja a Néger fiú című szobor, amely Budapest XI. kerületében a Váli utca 10-12. és 14. számú társasházak között megbúvó kis parkban áll. A szobrot Kárpáti Anna (1923-1993) készítette. A fiatal képzőművészek szerint sokkal több figyelmet érdemelne a szobor és az alkotó is, ezért úgy döntöttek, hogy a maguk eszközeivel felhívják rájuk a figyelmet.

Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán az elmúlt hónapokban összegyűjtötte és dokumentálta az ország különböző pontjain fellelhető Kárpáti Anna-alkotásokat. Az újbudai szobor mögötti tűzfalra nagyméretű falképet készítettek, amelyen vizuális átiratban jelenítették meg a művésznő alkotói pályájának kiemelkedő darabjait.

A falképhez a ma már ritkán használt sgraffito technikát alkalmazták, vagyis egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok rétegeinek visszakaparásával és kikarcolásával készítették el a művet. A képek mellett két szám található: az egyik a szobor kivitelezésének (kihelyezésének) évét mutatja, a másik pedig annak a településnek az irányítószáma, ahol az adott szobor áll.

A Néger fiú című szobor és a Kárpáti Anna pályáját bemutató köztéri műalkotás együtt új kontextust teremt, hiszen a két bérház közötti terület ezentúl mementó parkként jelenik meg az újbudai utcaképben. A falkép átadása apropóján szeptember 29-én, szombaton a fiatal művészek ingyenes programokat szerveztek, és élő, közösségi térré varázsolták a két bérház közötti elzárt, apró kertet. A társasházak lakóival és az érdeklődőkkel együtt ünnepelték az új falképet és a Néger fiú című szobrot közös főzéssel, zenejátszótérrel, szakmai kerekasztal beszélgetéssel, zenével és az Olvasóligettel.