Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 12. szombat, Villő

Szenzációs esemény

A Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállításának rendkívüli eseménye, az előző éjjel érkező Munkácsy tekercsek kihengerlése. A hatalmas méretű festményeket a sajtó jelenlétében, tűzoltódaru segítségével emelik be a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti kiállítóterébe.

2010. november végétől 2011. április végéig a Magyar Nemzeti Galériában látható Munkácsy Mihály világhírű Krisztus-trilógiája.

Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményének a Magyar Nemzeti Galériában való bemutatására a debreceni Déri Múzeum felújítása ad alkalmat. Mindhárom mű szerepel a Déri Múzeum állandó kiállításán, ám csak az Ecce Homo képezi a múzeum gyűjteményének részét, a Krisztus Pilátus előtt, valamint a Golgota magántulajdonban vannak.

A Budapesten november 23-tól látható kiállítás különlegességét az adja, hogy a három óriási méretű festményt a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből olyan saját kezű kisebb változatok, valamint más olaj- és grafikai vázlatok kísérik, melyek eddig még soha nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány együttműködésében valósul meg. A kiállítás kurátora: Bakó Zsuzsanna művészettörténész, főosztályvezető. A Munkácsy képek főrestaurátora: Szentkirályi Miklós.

LEGFRISSEBB
×