Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

2008. március 15. - A forradalom és szabadságharc 160. évfordulója

Kultúra   |   2008, március 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szabadság, rend, jövő.

Március 15., az 1848-as forradalom és szabadságharc fordulója az elmúlt 160 év alatt mindig fontos nemzeti ünnepünk volt, még akkor is, ha egyes korokban nem mindig ugyanazt a mozzanatát próbálták kiemelni. 
Március 15. emelkedett jelkép: a szabadságvágy, a nemzeti egység, a közös cselekvés és áldozatvállalás, a magyar önrendelkezés jelképe, de ugyanúgy az ifjúság, a lendület, az ellenállás, a cselekvő határozottság tiszta, szép szimbóluma is. 
A forradalom márciusa így, a maga sokszínű összetettségében vált a mi közös magyar nemzeti önképünk meghatározó motívumává. 

19 évvel ezelőtt, a rendszerváltás eufóriájában mindannyian úgy gondoltuk, hogy végre eljött az az idő, amikor 48-as eleink céljai beteljesülhetnek, mi, magyarok függetlenségben, szabadságban olyan hazává építhetjük országunkat, amilyenben mindig szerettünk volna élni. 
Visszatekintve erre a közel két évtizedre sajnos nem minden úgy történt, ahogy vártuk. A szabadságot elértük, de nem mindig és nem mindannyian tudtunk jól élni ezzel a szabadsággal. Szabadságunk a közös jóra törekvő bölcs és felelősségteljes polgárok cselekvő szabadsága helyett néha az egymás torkának ugró, ellenséget kereső-találó, a közösség érdekeit félresöpörve szabadságát hangos "abzug" kiáltásokban megélő személyek, csoportok szabadságának tűnhet. 

A szabadságot nem kapjuk, hanem bennünk van, mi hozzuk létre, vagy éppen mi tékozoljuk el. A mi közös szabadságunk a felelősség szabadsága: országunk olyan és olyan lesz, amilyenné mi tízmillióan tettük, tesszük. Nincs kitől "visszaszerezni", nincs kit "legyőzni", és oktalan dolog azt hinni, hogy valaki majd helyettünk megoldja a problémákat és a megoldást, a jövőt csinos dobozkában majd a kezünkbe adja. 
A mi legnagyobb szabadságunk a józan, megfontolt, dolgos ember szabadsága arra, hogy saját életét, családját, környezetét, városát, országát jó irányba kormányozza. Nekünk, újbudaiaknak a saját dolgainkat itt, Újbudán kell rendbe tennünk, a saját jövőnket magunknak kell megálmodnunk és megalkotnunk.

Molnár Gyula, Újbuda polgármestere (2008. 03. 14.)

Címkék: