Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

60+ Médiaműhely: Aki az év embere is volt

Kultúra   |   2010, június 11 - 13:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

2001-ben - a Beregszászon élő - Gerevich János is megkapta kerületünk díszpolgári címét: 'Magyarország és Kárpátalja történelmi hagyományai ápolásáért, a XI. kerület és Beregszász testvérvárosi kapcsolatának kialakításáért.' A díszpolgárainkról szóló sorozatunkban ma Őt mutatom be.

A hagyományok tisztelete és ápolása neki - mint történésznek - nemcsak egy-egy aktuális feladat, hanem életszemlélet és célok sokasága. Kárpátalján pedig - ahol jelenleg is él és tevékenykedik -, ilyen célokból bőven akad: a gazdasági problémák mellett megmentésre és emlékezésre várnak tájak, eszmék, emberek.

Gerevich János az Ungvári Állami Egyetem történelemi karán végzett. Pedagógusi munkáját beregszászi magyar iskolákban kezdte. Az évek során aztán tevékenyen részt vállalt a helyi politikai életben is. Alapító tagja volt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek. Több éven át pedig a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnökhelyetteseként dolgozott.

Az 1990-es évek elején, még tanárként kezdte Mező Tibor kollégájával építeni a kapcsolatot kerületünkkel - a budapesti József Attila Gimnázium és a beregszászi Kossuth Lajos Középiskola diákjainak cserelátogatásait szervezték. Ez abban az időben még rendkívüli eseménynek számított, hisz ötven évig szinte zárva volt a határ. A hivatalos testvérvárosi szerződés aláírása a Beregszászi járás és a XI. kerület között csak a 90-es évek közepén történt meg. Az együttműködésnek köszönhetően kaptak Kárpátalján magyar nyelvű könyveket az iskolák. A nehéz helyzetbe került kórházaknak is jutott támogatás kapcsolatépítésük eredményekén.

Az 1998-as nagy kárpátaljai árvíz után pedig minden árvízkárosult faluban elő gyermek Magyarországon üdülhetett. A kapcsolatok kiszélesítésének köszönhetően a kárpátaljai Bene község is csatlakozott a testvérvárosi munkában Beregszászhoz a 2000-es nagy árvíz után. A XI. kerület építőanyagok vásárlásával támogatta a benei óvoda felújítását, majd a befejezetlen tanácsháza faluházzá való átalakítását. A program nem zárult le ennyivel: a faluház létrejötte egy mozgalmat indított el Kárpátalján. Ma már több falusi önkormányzatnál működik hasonló intézmény. Bene pedig a falusi turizmus egyik központja lett Kárpátalján.

Gerevich János 2000-ben a politikából kivonulva új feladatot kapott. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEKS (svájci protestáns segélyszervezet) által közösen alapított, beregszászi székhelyű, és a térségben jelentős civil tevékenységet végző Beregszászi Járási Szociális Alapítvány igazgatója lett. A 2006-os év folyamán a szervezet nevet változtatott, és az ADVANCE - Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ nevet vette fel. Karitatív munkájáért 2006-ban Beregszászon megkapta 'Az év embere' elismerést.

Arról, hogy a díszpolgári cím mit jelent neki, így vall: 'Sok éven át tettem, amit tudtam azért, hogy a beregszászi járás és Budapest főváros XI. kerületének sikeresen fejlődjön a kapcsolata, és ez némi gyógyírként szolgáljon a történelem által ejtett sebekre. Amit tettem, meggyőződésből tettem... A díj számomra a munkám nem várt elismerése volt. Sok új energiát merítettem belőle és ma is büszke vagyok rá... A továbbiakban is tenni szeretnék azért, hogy egyre több, hasznos program gazdagítsa Újbuda és a Beregszászi járás testvérvárosi kapcsolatát."

Igazi 'gondos testvérként' figyelemmel kíséri kerületünk fejlődését, gyakran látogatja honlapunkat. Amikor munkája - a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - miatt Budapesten jár, személyesen is kapcsolatba lép kerületünkkel és így pótolja a hiányzó információkat.

Háttér- információ: Az ADVANCE együttműködik többek közt a Svájci és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, az ENSZ Ukrajnai Fejlesztő Programjával, az Europe Aid-del. Ezek a programok elsősorban a halmozottan hátrányos körülmények között élő gyerekek, munkanélküliek, rokkantak és pályakezdők helyzetének javítására irányulnak, továbbá a civil társadalom- és a vállalkozások fejlesztését szolgálják.