Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 12. vasárnap, Pongrác

60+ Médiaműhely: 'Csak ettük, ettük. . .'

Kultúra   |   2010, július 9 - 20:31
Nyomtatóbarát változatSend by email
Morvai László - nyugalmazott bányamérnök, kőolaj és gázipari főmérnök - másodízben látta vendégül a 'Hatvanontúl. . .' Civil Rádió magazinműsor munkatársait, hogy közkinccsé tegye szülőföldje, a Jászság egy-egy táji ételkülönlegességét.

Ez alkalommal a 'jászsági aratógulyás' készítésének titkaival ismertette meg a hallgatókat Bencze Kati mikrofonja előtt. Hogy ne csak a hallgatóké legyen ez a 'titok', megosztom olvasóinkkal is élményeinket és a receptet. A kelenvölgyi ház kertjében szépen és célszerűen megtervezett nyári főző és étkező kialakítása - a házigazda gondos keze munkáját dicséri. Ez a rengeteg virággal körbevett pihenőhely nem csak családi összejövetelek, hanem baráti borozgatások, anekdotázások, színtere is. Itt fogadott minket is vendéglátónk. A gulyást - ki tudja mióta -, a Jászságban aratás idején készítették. Az idejekorán elkezdett munka jutalmául, délidőre elkészült az étek. Ha az aratómunkás jófajta házikenyérrel és kovászos uborkával megfelelő mennyiséget fogyasztott belőle - hiába dolgozott napestig -, bizony még a vacsorát is elfelejtette. Házigazdánk a gulyást bográcsban készítette és főzés közben megszívlelendő tanácsokkal látott el minket: - aranyszabály - soha ne használjunk fenyőfát tüzelőanyagnak, - a hús mindig többféle legyen, - a legfontosabb hozzávaló a víz (óvatosan kell vele bánni!), - az elején még lehet fakanállal kevergetni, később már csak rázogatni lehet, - paprika helyett, jászsági kolbász adja a színét. Mire elkészült, hihetetlen élményben volt részünk. Nem volt az se nem leves, se nem főzelék - hamisítatlan jászsági aratógulyás volt. Kaptunk mellé házikenyeret is, vörösbort is. .. Korosztályunknál szinte már kötelező diétámra hivatkozva - hiába próbáltam -, ellenállni nem lehetett. Jót beszélgettünk, miközben csak ettünk, ettünk. . .(Vacsorára aznap, már valóban nem kellett gondolnunk.) Most az aratás körüli időben bárki bátran kipróbálhatja a receptet - bogrács hiányában akár tűzhelyen is, csak ez esetben a finom füstös íz hiányozni fog! Amennyiben próbálkozásukat siker koronázza, kanalazgatás és a vendégek dicsérete közben gondoljanak köszönettel Morvai Lászlóra, aki megismertette velünk ezt a receptet és hozzájárult közléséhez. Jászsági aratógulyás - 10 személyre. 1 kg sertés lapocka, 1 kg sertés tarjával kicsi laskára vágva, 30 dkg sózott, füstölt szalonna apróra kockázva. 30-40 dkg bőr nélküli, karikára vágott kolbász, 1 kg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3-4 db félbevágott zöldpaprika és ugyanannyi paradicsom, 3-4 apróra vágott kisebb krumpli, csipetke, végül fűszerként só és bors. 'Ha a bogrács jól felforrósodott, vizet öntök bele, persze módjával, és ebbe dobom bele a szalonnát így nem ég le, szépen megpuhul és kisül a zsírja is. Ebbe teszem a hagymát, és a húst, melyet egy kissé lepörkölök. Majd a zöldpaprika, paradicsom, só, bors és a kolbász következik. Amikor a hús már elég puha, beletehetjük a krumplit, és rá 10 percre a csipetkét, mellyel készre főzzük'. Jó étvágyat kívánok!