Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 3. péntek, Tímea, Irma

60+ Médiaműhely: Fotózás - társaság - élmény

Kultúra   |   2009, november 25 - 15:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy hónapok óta érlelt, új terv látszik megvalósulni december 2-án. A Médiaműhely írott sajtósai a képzés befejezésekor próbálták megfogalmazni, milyen is lesz a megjelenésük. Természetesnek vették, hogy ami írást lehet, fényképpel illusztrálnak. Ezután egyiküknek, Áment Erzsébetnek született az ötlete, hogy jó lenne létrehozni egy fotókört (fotó klubot).

Azóta ez a nagyszerű ötlet bővül, érik, szerveződik. Sokaknak tetszik, és ami a legfontosabb, támogatóra is talált, a 60+ program is "befogadja", segíti. De mi is akar lenni ez a klub. Elsősorban összehozni olyan embereket, akiket érdekel a fényképezés. Szívesen teszik ezt társaságban. Teszik úgy, hogy célja is legyen a fotózásnak. Például, hogy megörökítsenek szép épületeket, kerületi városrészeket, elfelejtődött szobrokat, emléktáblákat, stb. - amolyan helytörténeti gondozásként. Ugyanígy megörökíteni eseményeket, felkeresni érdekes embereket. Még szinte az utolsó perceket kihasználva, emlékké tenni kihalófélben levő kisiparosi műhelyeket. Vagy megmenteni régi fényképeket - a hozzájuk tartozó történetekkel - úgy, hogy számítógépre kerüljenek.

Az elkészült alkotásokat meg akarja ismertetni másokkal is, ezért kiállításokat kíván rendezni (első lépésként) a 60+ Programközpontban és Újbuda közösségi házaiban.

Milyen is lesz ez a klub?

Szakmai vezetője Réber Anikó lesz, aki fotóművész, de pedagógus is. Jelenleg is tanít gyerekeket fényképezni, vezeti a fotókörüket. Mindez - hiszem - garancia, hogy kellő szeretettel, türelemmel tanítson minden vállalkozó szellemű, fényképezéshez kedvet érző 60+ korban levő kerületi lakost. Rajta kívül, meghívott fotóművészek, más fotókörök vezetői színesítik a tanulást.

Amitől nem kell tartania a jelentkezőknek. Hogy nincs digitális fényképezőgépe, nem ért a technikához, fizikailag nem tud meglátogatni helyszíneket. Mindenre van megoldás. A szervezők tudnak biztosítani gépet. Sok-sok türelemmel megtanítják (nem csak tanítják) használni azokat. Egészen addig, amíg élménnyé válik kézbe venni a gépet.

Aki fáradt sétálva fényképezni, annak is találnak tennivalót a képek rögzítésében, a kiállítások előkészítésében. Amit várhatnak a fotókörtől. Felfedezni (felújítani) a fényképezés örömét, megélni az elkészült képek sikerét. Tenni mindezt társaságban, új ismerősöket szerezve, esetleg eddig nem ismert városrészeket megismerve. Mindezekhez sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők a mellékelt fotón látható helyen és időben.