Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

60+ Médiaműhely: Herr Fischer

Kultúra   |   2010, július 9 - 20:24Nyomtatóbarát változatSend by email

Hans-Peter Fischer Stuttgart Bad Canstatt elöljárójaként, - a testvérvárosi kapcsolatok érdekében kifejtett kimagasló munkájának elismeréseként - 2006-ban lett kerületünk díszpolgára. Az oklevelet nyugdíjba vonulása után, 2006. november 11-én, a Kerület Napján vette át.

Mielőtt bemutatnám Önöknek, engedjék, meg, hogy megköszönjem Ostoros Piroska segítségét, aki a fordításban volt társam. (Az én német tudásom elég hézagos, ezért kellett a segítség.) Fischer úrral a testvérvárosi kapcsolatokról és a barátságról beszélgettünk.

Sajnos nagyon keveset tudok Önről. Bemutatná Önmagát, hogy a kerületünk lakói is megismerhessék?

1941-ben születtem. Egy lányom és egy lányunokám van. Pénzügyi diplomával rendelkezem. Mielőtt Bad Canstatt elöljárója lettem, a Baden-Würtenberg-i tartomány pénzügyminisztériumában dolgoztam 13 éven át. A CDU tagja vagyok. Felelős tisztségeket töltöttem be különböző egyesületekben az elmúlt 50 évben.

Mit jelentett Önnek ez az elismerés?

A kitüntetést röviddel nyugdíjba vonulásom után kaptam. Nagy örömet és elismerést jelentett számomra. Újbuda mindenkori képviselőjével 1995 óta élő kapcsolatot tudtam kiépíteni és fenntartani. Szép emlékeim vannak a Szegedi Ferencnél, Bánsági Györgynél és Dr. Tóth Lászlónál tett látogatásokról.

Hogyan alakultak a testvérvárosi kapcsolatok?

Én megváltam a tisztségemtől, de a kapcsolatok továbbra is megmaradtak. Pünkösd előtt a Galerie Kunsthöfle és a Karinthy szalon között volt kulturális csereprogram, - hogy csak a legutóbbi eseményt említsem.

Figyelemmel tudja-e kísérni kerületünk fejlődését?

Kezdettől fogva jó kapcsolatom volt Bajtainé Mayer Évával, aki a magyarországi németek önkormányzatának munkatársa. Neki nagy érdemei vannak e partneri kapcsolat fenntartásában. Schuth Jánossal, a Neue Zeitung főszerkesztőjével is tartom a kapcsolatot. Az ő segítségükkel, figyelemmel tudom kísérni az Önök kerületének fejlődéséről szóló információkat.

Megkerestem volt polgármesterünket, Szegedi Ferenc urat, aki így emlékszik Fischer úrra: 'Kellemes, intelligens. Emberséget lehet tanulni tőle. Partnereit barátként kezeli. Segítőkész, tapasztalatait szívesen átadja a további munkához.'

Szeretném figyelmükbe ajánlani Bajtainé Mayer Éva egy régebbi összeállítását, melyben a több mint 12 éve tartó testvérvárosi kapcsolatokról olvashatnak. Az Újbuda weblapján olvashatnak a Fischer úr által említett legutóbbi kulturális eseményről is bővebben.