Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

60+ Médiaműhely: Makovecz, szeretem

Kultúra   |   2011, február 3 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Talán meghökkentő a cím, de ez az igazság. Igen szeretem azt, amit Makovecz Imre épít. ezért is örültem, amikor 2010-ben a Kerület Napján megkapta a díszpolgári címet a magyar organikus építészetben betöltött kimagasló tevékenységéért, valamint életműve elismeréseként.

Különösen indult beszélgetésünk. Ellentmondást nem tűrően, kedvesen közölte, hogy először Ő mondja el azt, amit fontosnak tart, majd kérdezhetek.

'Nem csak most, a vörösiszap sújtotta területen végzünk munkát, hanem a 2002-es beregi árvízi károk utáni újjáépítésben is részt vettünk. Felsőzsolcán a felajánlott ingyen munkát a Belügyminisztérium elfogadta, minden jogot megkaptunk, 1 hónap alatt felépítettük az új házakat.

Kolontáron és Devecseren két héten át húsz emberrel dolgoztunk. Az ismert, sajtót kapott ellentétek miatt jelenleg egy ház épül csak. A Kós Károly Egyesülés több tervet készített el, melyekből az érintettek szabadon választhattak. Javasolta, hogy kapjuk meg ugyanazokat a jogokat most is, mint 2002-ben, de. . . '

Ingyen? Gyakran előfordul ez?

Volt már rá több példa is. Amikor Erdélyben építettünk templomot, szintén ingyen dolgoztunk. Olyan volt a helyzet. Megható volt, amikor kevés megtakarított pénzüket hozták a hívők, hogy legyen templomuk. Lett.

Önt a templomairól ismerik a legjobban a sevillai világkiállítás után. A magyar pavilon az egyik kedvencem.

Nem csak templomokat építettem. A makói hagymaház mellett lakóépületeket is terveztem, de ott az egri uszoda is. Szlovákiában is építettünk lakóházakat.

Sevilla. . . Szinte a semmiből épült fel. Nagy nemzetközi siker volt a magyar pavilon. A város a világkiállítással nagy lehetőséget és fejlődést kapott. Ezt a lehetőséget mi magyarok nem tudtuk kihasználni a budapesti világkiállítás tervével. A tervek elkészültek…

Fa vagy kő? Melyik a kedvesebb?

A fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használom. Egy épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki, a teteje pedig az égből esett volna le rá. Azt hiszem, ez mindent elmond.

Egyiptom Isis szentély? Épül?

A tervek elkészültek. A megbízást nem mi, hanem egy egyiptomi építész kapta.

Budapesten kevés, összesen kettő Makovecz mű található. Nincs igény rá?

Nem igény, hanem pénz kérdése ez. Állami megrendelést eddig nem kaptam, hogy Budapesten is építsek.

Pénz kérdése az is, hogy házaink ilyen állapotban vannak?

Nem csak. A szemléletnek is változnia kellene. Az építészetet azok tanítják, akik nem csinálják.

Díszpolgárság?

Megtiszteltetés, öröm.

Makovecz Imre számos hazai és külföldi díjat kapott eddigi munkája során. 1969-ben Ybl Miklós díjjal, 1990-ben Kossuth díjjal ismerték el. 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta. 1987-től az Amerikai Építészek Szövetségének tiszteletbeli, 1998-tól a Brit Építés Szövetség tiszteletbeli tagja többek között. 1996-ban Magyar Örökség díjat, 2003-ban Prima Primissima díjat kapott.

A paksi és siófoki templom mellett a Piliscsabán épült Stephaneum igazi turistalátványosság.

Ha már személyes dolgokkal kezdtem, szeretném is azzal befejezni. Nagyon jó lenne, ha kerületünk is 'büszkélkedhetne' egy általa tervezett épülettel. Személy szerint én is szívesen laknék egy Makovecz házban.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2011. 02. 03.)