Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

60+ Médiaműhely: Születésnapi koncert, Schönberg és a fájlmegosztó portál

Kultúra   |   2010, május 20 - 12:39Nyomtatóbarát változatSend by email

Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző, karmester 1998-ban lett kerületünk díszpolgára. A Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójának pályafutását mindenki ismerheti

Ötéves korában kezdett el zongorázni. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 1987 óta karmesteri pályája mellett komponál is. 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Nevéhez számos sikeres európai és távol-keleti hangversenykörút, valamint magyarországi bemutató fűződik. A 2010. január 16-i világpremierről - Schönberg "Mózes és Áron" című befejezetlen operájához komponált harmadik felvonást - és a zenei letöltésekről beszélgettem Kocsis Zoltánnal.

Hogyan fogadta a közönség a Schönberg opera befejezését?

Schönberg életében különleges ez a mű. A modern zene megszállott híveire és a Schönberg rajongókra mély benyomást tett. Annyira opera, amennyiben teljesíti az opera követelményeit, de inkább oratórikus mű. Igazi siker volt!

A bemutató előtti hetekben ellopták laptopját. Mennyire befolyásolta ez a munkáját?

Egy hét kiesést jelentett. Ennyi időbe került, míg a más fájlformátumban lévő mentett változatott átkonvertáltam.

Az interneten barangolva az egyik fájlmegosztó portálon több felvétele látható és hallható. Egy igen érdekes dolgot találtam. Mozart "A-dúr zongoraverseny"-ét 139.593, a Magyar "Himnusz"-t 196.969 alkalommal nézték, hallgatták meg. Ez a két felvétele vezeti a listát. Mit gondol, miért?

Nem csodálkozom! Mozart elég provokatív ahhoz, hogy a lista elején legyen. A Magyar Himnusz pedig - a legszebb himnusz. Ezek a művek más adathordozón is megjelentek. A fájlmegosztókon való közzétételt leginkább szerzői jogi kérdésnek tekintem, a letöltést viszont közlésnek - a feltöltő szándékára. Sokkal jobban bosszant a "Mezzo" komolyzenei TV-csatorna ide-oda pakolása, elérhetetlensége.

Mit jelentett Önnek a díszpolgári cím?

Nemcsak Újbuda díszpolgára vagyok, hanem Mátészalka és Zamárdi is díszpolgárának mondhat. Ez az elismerés különösen kedves. Azt jelenti, hogy a szűkebb pátriám is elismer, megbecsül.

Kerületünkben van a Weiner Leó Zeneiskola. Munkája megengedi-e, hogy figyelemmel kísérje Újbuda zenei életét, és az itt folyó zenei nevelést?

Régebben, amikor problémák voltak az iskola létével kapcsolatban, figyelemmel kísértem, felemeltem szavamat érte. Fontos azt itt folyó munka. Ha kell és felkérnek, szívesen segítek.

Számos civil és szakmai elismerése közül melyik a "legkedvesebb"?

Az 1991-ben átvett Maecenas-díj. Ezzel a díjjal nem a művészeti tevékenységet díjazzák. A Maecenas Könyvkiadó alapította, többek közt az örök erkölcsi értékek megőrzéséért ítélik oda.

Mire készül most?

Terveim közt szerepel két Rachmaninov dal hangszerelése, melyre Nyesztyerenko hívta fel a figyelmemet. Két koncertre is készülünk; a május 6-i Richard Strauss-Rachmaninov koncertre, valamint a május 30-i jótékonysági koncertre (a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára). A világhírű zongoraművész 1990-ben felajánlotta, hogy minden év május 30-án - a születésnapján - koncertet ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára.

Kocsis Zoltánt munkásságáért több alkalommal is kitüntették:

Kétszer Kossuth díjjal (1978, 2005),

Bartók - Pásztory díjjal (2006)

Életmű díjat kapott a cannes-i Midem-en 2004-ben.

Megkapta a francia művészeti érdemrend lovagi fokozatát 2002-ben.

2007-től "A magyar kultúra követe" cím tulajdonosa.

Könyv jelent meg róla "Vendégségben - Kocsis Zoltán" címmel 2004-ben a Korona Könyvkiadó gondozásában.