Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. kedd, Móric

60+ Médiaműhely: Zongora a hegy gyomrában?

Kultúra   |   2010, június 4 - 13:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

A hétvégén ismét megnyitotta a Vízművek a közönség számára a Gellért hegyen lévő víztárolóját. Már reggel 10-kor, a nyitáskor jó hosszú sor fogadta a kíváncsiskodókat. Az ekkor érkezők csalódva vették tudomásul, hogy csak órákkal későbbre kapták meg az ingyenes belépésre jogosító jegyeiket.

Félórás időközönként 30-40 ember léphetett be és élvezhette a látványt szakavatott vezető irányításával.

Tudta Ön kedves olvasó, hogy a Hegyalja út, Sánc utca, Orom utca által határolt terület alatt lévő tárolót 1904-ben építették? Igaz, azóta átesett egy fiatalításon, de a múlt század eleje óta tárolja ivóvizünket. Mai alakját és méretét az 1974-80 között lezajlott bővítés és korszerűsítés után nyerte el.

A víztároló két medencéje hasonlít két zongorára, amelyeket egymással szembe állítottak -innen a név eredete. Az ilyen alakú víztárolók azért ideálisak, mert bennük a víz sohasem stagnál, hanem állandó áramlásban van. Az összfelület 2 x 5 000 m2, a falak 35 cm vastagságúak. A medencék födémszerkezetét 2 x 106 db pillér tartja. A bennük tárolt ivóvíz 40 000 köbméter medencénként.

A rövid ismertető után kis csapatunk nagy érdeklődéssel közelítette meg a keskeny folyosót, melynek ablakain keresztül elénk tárult a látványos oszlopcsarnok.

Némi lökdösődés és tolakodás után azonban mindenki addig nézelődött és fotózott, amíg a nekünk mért idő le nem telt.


Egy szakavatott fotósnak tűnő fiatalember segítette a csalódottabb társait. Elmondta, hogy vaku nélkül kell fényképezni, így nem látszik meg a képen, az ablakokon lévő sok-sok ujj, és pici gyermektenyér lenyomata. Igaza volt!

A fotózás közben vezetőnk készségesen válaszolt a feltett kérdésekre.

Megtudtam, hogy a vízminőség megóvása érdekében fontos a medencék megfelelő szellőztetése is. Csak a víztér feletti levegő állandó cseréjével akadályozható meg, hogy a födémen a pára lecsapódjon. A folyamatos légcserével - pótolva a víz oxigénveszteségét - minőségromlás nélkül meghosszabbítható a víz tárolásának az ideje is.

A föld alá rejtettség, a félig rejtőzködő kialakítás az építők tisztelgése volt a természet előtt, amely ivóvizünket biztosítja.

A víztárolót Dr. Janzó József tervezte, nevét Gruber Józsefről kapta, és a Mélyépítő Vállalat dolgozói építették.

A fél óra hamar elszállt. Szívesen maradtam volna, de sokan várták, hogy ők is bejussanak.

A várakozás sem telt unalmasan. A Vízművek évek óta külön programokkal készül erre a napra. Sok érdekes dolgot lehet megtudni az éltető elemünkről, a vízről.

Ha van egy kis szabadideje és kíváncsi, jövőre Ön is menjen el, nézze meg! Érdemes!

sztorma - 60+ Médiaműhely (2010. 06. 04.)

LEGFRISSEBB
×