Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A legékesebb világnyelv

Kultúra   |   2008, október 6 - 18:44
Nyomtatóbarát változatSend by email
Komolyzenei hangversennyel ünnepelte a Zene Világnapját az Alkotó Muzsikusok Társasága a Karinthy Szalonban, október 3-án. Ahogy most Újbudán, úgy világszerte különleges zenei csemegékkel telik október első hete, immár 33 éve.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.

Az Alkotó Muzsikusok Társaságának koncertjén, a Karinthy Szalonban szólózongorás és kamarazenei művek csendültek fel. A program díszvendége, az Amsterdamban élő fuvolaművész, Hutyra Ferenc volt, aki három mű előadásában is közreműködött.

Október elsején egyébként Budapest-szerte az utcákon, az aluljárókban is szólt a zene. A Magyar Tudományos Akadémia előtt Paya Bea, a Nyugati téri aluljáróban pedig vonósok lepték meg az arra járókat. Ferenczi György harmonikaművész is lelkesen muzsikált a járókelőknek, és ahogy fogalmazott, fontos, hogy "házhoz" vigyük a zenét azoknak is, akik nem jutnak el koncertekre, és nem tehetik meg, hogy ez a különleges élmény áthassa hétköznapjaikat. Az összegzések szerint a fővárosban több mint kétszáz amatőr és profi zenész játszott az utcán ezen a napon.

A világ zenei eseményei közül kiemelkedett a zürichi főpályaudvari Traviata premier, amelyen a peronon és a mozgólépcsőkön is énekeltek a művészek a vonatra várakozó tömegnek és a vasutasoknak.

- Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának - mondta Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész 1975-ben Torontóban, az első világnapon, amikor ő töltötte be az ENSz Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöki tisztét.

B.A. - Újbuda MÉDIA (2008. 10. 06.)