Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Az első adástól az utolsóig

Kultúra   |   2007, december 22 - 16:10Nyomtatóbarát változatSend by email
A MAGYAR RÁDIÓ KARINTHY SZÍNPADA alapítására 1973-ban úgy kaptam engedélyt, hogy a lépcsőn összefutottam főnökömmel, Bozó Lászlóval, a rádió akkori főrendezőjével. és szó szerint az alábbiakat eszmecseréltük:

- Te Laci, azt találtam ki, hogy:
- Csináld! válaszolta Bozó, és ezzel a mondattal megalakult a MAGYAR RÁDIÓ KARINTHY SZÍNPADA. Vezető szerkesztőjeként készített 1973 óta elhangzott 494 adásomban a humor tucatnyi válfajának adtam fórumot, és ami szalagra került, azt soha senki nem cenzúrázta.

Illesse ezért itt köszönet Tömpe István, dr. Hárs István, Gombár Csaba, Szirányi János, Hajdu István, Kondor Katalin elnököt, dr. Kiss Kálmán, Juhász Judit és Szayly József elnökhelyettest, Petúr István, Szablyár Ferenc ,Dénes Gábor, Sárközy Erika, Kiss Gyöngyi, Novotny Zoltán főszerkesztőt.

Szerzőink listájából kitűnik, hogy 20. századi íróink közül majd mindenki életművéből bemutattam legalább egy órányit, akinek a humora a közönség előtt sikert ígért. Kipróbált, 4-500 ezer hallgató előtt vizsgázott műveket tart a kezében a tisztelt olvasó, hisz a majd félezer adás mindegyikét közönség előtt rögzítettük. Amelyik tréfán a helybeli nézők nem mulattak eléggé, mindig könyörtelenül kihagytam az adásból.

E könyv összeállításával az volt a szándékom, hogy 35 esztendő ennyi jó mulatsága ne enyésszen el végképp az űrben; a szó elszáll, az írás megmarad. Nem lévén támogatónk, a kötet szerzői térítés nélkül engedték át műveiket, mint ahogy nem tudtunk tiszteletdíjat fizetni a fényképek utánközléséért Bagi Klára, Bozsán Endre, Hámor Szabolcs, Kanyó Béla, Malcsiner Ferenc, Moldvay József, Szalay Zoltán fotóművészeknek sem. Fogadja továbbá köszönetemet a gyűjtemény technikai kivitelezésében nélkülözhetetlen segítséget nyújtó Bálinger János Kollega Tarsoly Dániel és Schandrik Ibolya.

A Rádióban 2007-től uralkodó új parancsnokok (sok más értékes sorozattal együtt) a Karinthy Színpadot, a Kabarécsütörtököt, a Küldünk kabarét és a Kabarénaptárat is megszüntették. Az újra pozícionált Petőfi rádió új struktúrájában a Nagyon zene mellett Bánsági Ildikó, Benedek Miklós, Beregi Péter, Csala Zsuzsa, Gyarmati István, Heller Tamás, Molnár Piroska, Mikó István, Lukács Sándor, Pécsi Ildikó, Szacsvay László, Tahi Tóth László, Voith Ági már elkészült, vadonatúj műsora sem kap helyet, portréikat a hangtárban helyezték örök nyugalomra.

Ez tehát az utolsó lehetőség, hogy büszkén megismételjem: a közönség reagálása-tapsa minden egyes műsoromban eredeti volt, felvételeinket soha nem manipuláltuk művi úton, alákevert nevetésekkel, gépről bejátszott tapsorkánnal. Felvételeink több tízezer vendége tanúsíthatja, hogy igazat állítok.

Mielőtt működésbe kezdenek nevetőizmaik, készítsenek elő elég zsebkendőt könnyeik törölgetésére.

Kaposy Miklós (2007. 12. 22.)