Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Bemutatják Újbuda művészeti ösztöndíjasait

Kultúra   |   2012, szeptember 19 - 15:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda Galéria közös kiállításon tárja a nagyközönség elé azon kerületi művészek munkáit, akik Újbuda Mecénás ösztöndíjat nyertek el.

Az önkormányzat 2005-ben alkotott rendeletet a művészeti ösztöndíjak alapításáról azzal a céllal, hogy segítsék a kerületben élő művészek alkotómunkáját, fejlődését és támogatást nyújtsanak a fiatalok pályakezdéséhez.

Az alkotói ösztöndíjak rendszere a három évvel ezelőtt alapított Cseh Tamás zenei ösztöndíjjal gazdagodott, egyben emléket állítva a Kossuth-díjas zeneszerzőnek. A rendelet alapján az idei pályázati felhívást márciusban tettük közzé, melyre 2012. április 27-ig összesen 53 művész pályázata érkezett be. Ebből alkotói ösztöndíj elnyerésére 23, az egyszeri alkotói ösztöndíjra 15, a pályakezdő ösztöndíjra 10, a Cseh Tamás zenei ösztöndíjra pedig 5 művész jelentkezett.

Jankó István önkormányzati képviselő, az ösztöndíj létrehozásának kezdeményezője szerint mivel a kerületben sok művész él, fontos, hogy minél több alkotónak tudjanak támogatást nyújtani munkájukhoz.

Az ösztöndíj lehetősége minden évben egyre több művészhez jut el, 2005 óta összesen 47 személy részesült Újbuda Mecénás ösztöndíjban, idén több mint 5 millió forintot osztanak szét a nyertes pályázók között.

Az Újbuda Galéria pénteken nyíló második ösztöndíjas kiállítását, melyre a tavalyi és a 2010-es nyertesek kerültek be, a közönség egy hónapig tekintheti meg.