Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Bűbáj gitárral és nagybőgővel

Kultúra   |   2008, március 3 - 20:44
Nyomtatóbarát változatSend by email
Annak, aki rendszeresen hallgatja a Petőfi Rádiót, ismerősen csenghet Takáts Eszter neve. A fiatal énekes-dalszerző a Fővárosi Művelődési Ház körtermében adott élő koncertet.

Néhány perccel múlt kilenc óra. Odakint elcsendesül a forgalom, a közvilágítás szelídségébe hajlik az este. Idebent az utolsó asztal mellé is letelepednek. Huszasok, harmincasok, negyvenesek baráti, szerelmes csevelye simogatja a félszáz éves körterem falait. Mosolygó gitáros lány lép színpadra lófarkas, borostás nagybőgős kíséretében. A húrok pendülése és alt női énekhang fogadja a közönséget. Derűs, békés hangulat oldja a heti fáradtságot. "Miénk a világ, egy cseppnyi bűbáj, no meg homály..."

Takáts Eszter üdítő egyéniség. A pécsi kocsma- és kávéházvilág után másfél éve már országosan is egyre többen ismerik a zenében és szövegben őszinte nőiességgel lubickoló művészetét. Kislányként zongorázni, furulyázni tanult, kórusban énekelt. Klasszikus zenét tanult, karvezető szakon diplomázott. Zenetanári karrierépítés helyett azonban már időközben is az utcazenélés, a csehók bohém világa, a fesztiválok vonzották, verssorokban érlelte stílusát. 2006. őszén szerzői kiadásban jelent meg az első albuma. A Rövidtávot az MR2-Petőfi Rádió repertoárjára vette, és a hallgatósága igen hamar megkedvelte. Bár Eszter öt-hat együttes tagja (pl. GumiZsuzsi, Yazz Stereotype, Tea Culpa), akkor érzi igazán elemében magát, ha gitárt akaszt a nyakába, és a saját dalait énekli.

A Fővárosi Művelődési Ház kitűnő választással indította el az "emerkettő" feltörekvő előadóit bemutató sorozatát. A Takáts Eszter Duó koncertjének sikere elsősorban a frontleány bájosan szókimondó stílusával, elbűvölően karcos énekhangjával magyarázható, ám legalább ilyen figyelemre méltó a tény, hogy az énekesnő saját maga szerzi a dalai szövegét és zenéjét. Kerekes Kornél remek nagybőgő játékkal erősítette az este élvezetes élményét. Nem lehet elfeledkezni a sajátos atmoszférával rendelkező színhelyről sem, az FMH Körterméről, amelynek közvetlen, klubhangulatú, élőhangszeres, történelmi léptékű zenei hagyományát gazdagította a mostani produkció.

Szamos Márton Ádám - Újbuda Magazin (2008. 03. 03.)

 

Kapcsolódó linkek:

 

Takáts Eszter weblapja