Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Csáky Lajos a Próféta Galériában

Kultúra   |   2012, szeptember 19 - 11:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Próféta Galéria legutóbb Csáky Lajos Munkács-díjas képzőművész Minden nap című képsorozatát mutatta be a kerületi közönség előtt. A magát realistának valló festő izgalmas szimbólumrendszereken keresztül mesél belső gondolatairól.

A művész minden teremnek külön nevet ad, támpontot adva ezzel a nézőnek az értelmezésben. A Corpusok termében középen félbevágott fatörzsek jelképezik az emberi törzset, szakrális jelentést is kölcsönözve ezzel a képeknek.

Az Emlékek termében kispárnák, és szépen kidolgozott drapériák mesélnek éjszakai emlékeinkről, melyekkel a festő a kispárnákat álmaink legtitkosabb lenyomataként ábrázolja.

A Töredékek termébe lépve azokkal a mindennapos használati tárgyainkkal találkozhatunk, amelyekre egy átlagos nap talán ügyet sem vetnénk, de közelebbről vizsgálva megláthatjuk bennük a szépséget.

Végül a Vigaszok és vigasztalások fekete falú helyiségébe vezet az utunk, ahol Csáky Lajos a halál kultuszáról elmélkedik. A festő régi temetésen készült fotómontázsaival arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyre terjedő hamvasztás gyakorlata lassan megfoszt minket az emlékezés lehetőségétől, hiszen a történelmet évezredek óta csontokból fejtjük meg.