Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Gördeszkán guruló művészet

Kultúra   |   2011, február 17 - 22:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Tranzit Art Café ismét izgalmas kiállításnak adott otthont. A művek bemutatására szánt üvegfalról ezúttal azonban vásznak helyett gördeszkák lógtak. A street art stílus fenegyereke, Barakonyi Zsombor ezen a felületen találta meg témái igazi otthonát, a művészeti bravúr pedig olyannyira jól sikerült, hogy munkái már fél Európát megjárták.

Barakonyi Zsombor, nem meglepő módon gördeszkázással töltötte tinédzser éveit, az ötlet azonban, hogy festéket is kenjen rá, csak később szállta meg elméjét.

A Képzőművészeti Egyetemet végzett fiatal művész hamar az utcai kultúra képi megjelenítésére fókuszált, és különböző formákban jelenítette meg a városi forgatagot. Egy másik kiállítási anyagában Londont, Berlint és Budapestet fotózta diára, majd a különböző napszakokban ugyanarról a helyzetről készült képeit stenciltechnikával mosta egésszé.

Tíz évig olajvászon képeket festettem, így nem csoda, ha egyszercsak meguntam. Egy hirtelen ötlettől vezérelve aztán rápingáltam valamit olajjal a régi deszkámra, onnantól nem volt megállás - emlékszik vissza a kezdetekre Zsombor.

Az avantgárd ötlet olyannyira népszerű lett, hogy a 21 festett gördeszka a Műcsarnokba is eljutott, sőt, a párizsi és madridi közönség is megcsodálhatta különleges munkáit. A fiatal művész szerint a deszka egyedi felülete kivételes formai játékra ad lehetőséget, sőt, a kerekek rögzítésére szánt furatok is különleges jelentőséggel bírnak Zsombor művészetében. A gördeszkákon játszótéri kisgyerek, fiatal lány portréja, vagy egy összetört autó meséli el a festő hétköznapi élményeit.