Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Helytörténeti kincskeresés

Kultúra   |   2012, augusztus 27 - 19:05Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptembertől új sorozat indul az Újbuda Televízióban, amely az ujbudamedia.hu oldalon is követhető lesz. Az Emléktábla című műsorunkban olyan használati vagy dísztárgyakat, illetve azok tulajdonosait szeretnénk bemutatni, amelyek jóval a ’90-es évek előtt keletkeztek.

Minden család őriz a vitrinben olyan tárgyakat, fotókat, esetleg film- vagy videofelvételeket, amelyek felidézik a rég- vagy közelmúltat. A családtagok története, a házunk vagy lakásunk múltja, esetleg az utca, ahol lakunk leképeződik fényképeken, tárgyakban. Ezek egy része csak nekünk jelent értéket, számunkra élmény rájuk nézni, megérinteni őket, nekünk képeznek emléket. Azonban egy kerületrésznek vagy az egész kerületnek is érdekes lehet néhány ezek közül...

Minket, fiatalokat érdekel, nagymamáink hogyan látták a körteret, szüleink melyik parkban randiztak még bőven születésünk előtt, milyen tárgyak vették őket körül. A mai modern technikai eszközök helyett ők miket használtak, sőt, ha ezek közül valamelyik még évtizedek múltán is működőképes, akkor még ma is használhatják. Egy-egy régi tévékészülék, szalagos magnó, bakelitlemez vagy varrógép ma ékes darabja lehet a polcunknak, és hasonlókért akár múzeumokba is elmennénk.

Szeptembertől új sorozat indul az Újbuda Televízióban. Az Emléktábla című műsorunkban olyan használati vagy dísztárgyakat, illetve azok tulajdonosait szeretnénk bemutatni, amelyek jóval a ’90-es évek előtt keletkeztek. Olyan több mint 20 (esetleg 30, 40, 50) éve készült fotókat, film- vagy videofelvételeket is várunk, amelyeken felismerhető a kerület egy utca- vagy térrészlete.

A kincskeresés remélhetőleg kellemes élmény azok számára, akik találnak és beküldenek, bemutatnak ilyen tárgyakat, és azoknak is tanulságos emlékezés, akik csak nézői lesznek az új sorozatnak.

Várjuk tárgyaikat, fotóikat, felvételeiket, ötleteiket az Emléktáblára emlektabla@ujbudamedia.hu címre.

Emléktábla – szeptember 3-ától minden hétfőn 19.00-kor