Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Így írunk mi - Újbudai könyvajánló (29. hét)

Kultúra   |   2008, július 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az aktuális héten - a hozzánk eljuttatott információk alapján - tizenkét újbudai könyvkiadó által publikált mű jelent meg. A címeket ABC sorrendben közöljük:

Cím: A SZÉPSÉG ORVOSI SZEMMEL - Tények - Hitek - Tévhitek a Szépségápolásról 
Főszerkesztő: Dr. Nyirkos Péter 
Kiadó: Melania 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: életmód/egészség 

Ha nem a reklámokból és ezoterikus kiadványokból szeretné megtudni, hogyan őrizheti meg egészségét, fiatalos megjelenését, akkor ez a könyv Önnek íródott. A könyv szerzői összegyűjtötték az elterjedt tévhiteket, félrevezető információkat, és szembeállítják ezeket a nem egyszer meglepő tényekkel. A könyv az utóbbi években megjelent legátfogóbb mű ezen a területen, mindemellett szórakoztató olvasmány is. A kiadvány a szépségápolás és az orvoslás határterületeinek, érdekességeinek tárháza. Kész receptek helyett azonban inkább együttgondolkodásra készteti az Olvasót. Bemutatja a leggyakoribb problémákat és ismertet néhány radikális és kevésbé radikális megoldási lehetőséget. Segítséget nyújt a kérdés megválaszolásában, mely sokakat foglalkoztat, mit lehet tenni, és hogyan a szépségért, úgy, hogy a helyes úton maradjunk. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.informed.hu/informed_site-ok/melania 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: A vén budai hársfák 
Szerző: Dalos László 
Kiadó: Nap Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: szépirodalmi 

"Szélhámossággal kezdődött tehát: esti szöveget írtam reggeli zenére! Még szerencse, hogy csak nyolc év múlva folytattam, nem a magam akaratából. Akkor már a Rádió irodalmi osztályának munkatársa voltam" - meséli könyvében az örökzöld dallamok szövegírója Dalos László. Most a hosszú és termékeny élet során megírt dalszövegek és saját költemények válogatását olvashatjuk. A legtöbb dalszöveg olvasásánál fülünkben felhangzik az ismerős melódia is... 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.napkiado.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: BARACK OBAMA SZUPERSZTÁR 
Szerző: Bokor Pál 
Kiadó: Atlantic Press Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: életrajzi, politikai 

Amerikát négy évvel ezelőtt ámulatba ejtette, hogy egy fiatal fekete politikus, Barack Obama első nekifutásra bejutott a szenátusba. De az csak idén tavasszal derült ki, hogy hosszútávfutóról van szó. Ami kétszáz évig mosolyt fakasztott csupán, ma befejezett tény: egy "suvikszos bőrű" amerikai az Egyesült Államok teljes politikai osztályának odadobta a kesztyût, bejelentette igényét a Fehér Házra és elérte, hogy komolyan vegyék. Obama győzelme az Iowai előválasztáson még csak kuriózum volt, csakhogy csillaga azóta folyton emelkedik. De miért? Mit tud Barack Obama, amit ma rajta kívül senki nem tud az amerikai politikában? Mit gondol az olyan Kelet-Európában sem érdektelen problémákról, mint az egészségügy, a háború, az olaj más üzemanyaggal való felváltása, vagy a nemzeti érdek pártérdekek fölé helyezése mint a fejlődés kulcsa? Miért őt követik a fehér középosztálybeli amerikaiak és a huszonévesek, akiket a vietnámi háború óta ostorral sem lehetett bekergetni a szavazókörzetekbe? Miért őt támogatja a Kennedy-klán vagy Warren Buffett, a világ második leggazdagabb embere? És mi az oka, hogy a spanyol amerikaiak és a Ford-gyári munkások nem álltak mellé? 
A szerző, Bokor Pál újságíró, a nyolcvanas és a kilencvenes években négy amerikai elnökválasztásról tudósított, három amerikai elnökkel találkozott személyesen. Ezüst Malibu és Washington című könyvei kritikai- és közönségsikert arattak. Ebben a könyvben azt állítja: a világ körülöttünk szédületes változásokon megy át ugyan, de amíg az USA nemzeti jövedelme kétszer akkora, mint Indiáé és Kínáé együttvéve, addig nagyon kell figyelni valakire, akinek cselekedetei holnap talán erősebben befolyásolják a hazai benzinkutaknál kapható üzemanyag árát, mint a MOL vezérigazgatója. 
Akár bevonul novemberben a Fehér Házba Barack Obama, akár nem, személyében új szupersztár született a nemzetközi politikában, a sajtóban és a világhálón. A média olyan csillapíthatatlan érdeklődéssel követi minden lépését, mint annak idején Diana-hercegnőt. Könyvünk az első magyar nyelvű híradás arról, hogy ki ez az ember és mit akar... 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Eltűnt műkincsek múzeuma 
Szerző: Simon Houpt 
Kiadó: Scolar Kiadó 
Kategória: művészeti 

Az elmúlt évek nem voltak szerencsések Edvard Munch művei szempontjából. A norvég expresszionista művész Sikoly című képét lopták el elsőként, 1994-ben. Noha a kép hamarosan megkerült, 2004-ben egy másik változatát rabolták el. Úgy tűnik, Munch a kívánatosnál jóval nagyobb figyelmet érdemelt ki a tolvajok részéről: ezzel azonban nincs egyedül. Manapság egyetlen műkincs sincs biztonságban. 
A nemzetközi rendőri szervezet, az Interpol ma több mint 25 000 lopott műtárgyat tart nyilván: ezek között vannak szobrok, bútorok, órák és régiségek csakúgy, mint festmények. Az eltűnt kincsek száma megdöbbentő. Rembrandt, Renoir, van Gogh, Picasso és mások remekművei kerültek idegen kezekbe. Egy egész múzeumot meg lehetne tölteni az eltűnt műkincsekkel. 
Az Eltűnt műkincsek múzeumában Simon Houpt újságíró a modern műkincstolvajlás izgalmas témakörét járja körbe. Ami kezdetben még csak a megszálló hadseregek által véghezvitt fosztogatás volt (gondoljunk csak a nácik ilyen jellegű tevékenységére a II. világháború folyamán), mára "kifinomult" nemzetközi műveletek sorozatává vált. A nagy műkincslopások azonban e lenyűgöző könyvnek csupán egy részét alkotják. Az olvasó ugyanis Houpt segítségével bepillantást nyerhet a Scotland Yard, az FBI és az Interpol munkájába is. Megfigyelheti, hogy e szervezetek műkincsekre szakosodott egységei milyen lépéseket tesznek a kincsek biztonságáért, illetve hogyan dolgozzák ki akcióikat. Az író azonban megismertet minket az érem másik oldalával is: a homályos pénzmosási ügyletekkel, az illegális drog- és fegyverkereskedelemmel és a terrorizmussal, ahol nem babra megy a játék. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.scolar.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Fénylő Parnasszus - Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre - Magyar esszék sorozat 
Szerző: Ágh István 
Kiadó: Nap Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: szépirodalmi 

A Kossuth-díjas költő esszéit hittevésnek szánta, mikor a magyar költészet három óriásáról írni kezdett. A zseniális Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre líráját hordozta magában gyermekkorától, s úgy érezte, eljött az ideje, annyi év után megvallani hűségét. A három költőt évszázadok választják el egymástól, mégis egymásból következő lírai világképet alkotnak. S teremtett világuk fényességétől elámulhatunk, miként a könyvcím is sugallja. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.napkiado.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Forrás (Magyar Dávid fotóival) 
Szerző: Puzsér Róbert 
Kiadó: Scolar Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: szépirodalmi 

Puzsér Róbert Forrás című kötete a mentális-spirituális egység megalkotásának igényével született. Esszéi és Magyar Dávid fotói közös ihletésű, bár eltérő érlelésű belső tartalmak kivetülései, melyek a tudomány, művészet és vallás integrálására tesznek kísérletet. A kötetben olvasható írások nem egy íróasztal-filozófus elméleti fejtegetései, hanem eszmék és hitek sallangmentes megvallásai. 
Puzsér Róbert Forrás című kötete egy mentális-spirituális egység megalkotásának igényével született. Ez az egyesítés négy egymásból következő szintézist jelent. Először: az őseredeti tudat szétszóródott fogalmi-gondolati szilánkjainak egyesítését. Másodszor: az ember meghasadt belső alkatának újraegységesítését. Harmadszor: ember és valóság megbomlott közösségének helyreállítását. Negyedszer: a keleti és nyugati tudatfolyam egységbe foglalását. A kötet szövegei és Magyar Dávid fotói egyaránt az utóbbi nyolc év termékei. Közös ihletésű, bár eltérő érlelésű belső tartalmak kivetülései, melyek a könyvben kölcsönös képmások gyanánt találtak egymásra. A kötetet szerző író és illusztráló fotós kilencvenes évekbeli közösen megélt szellemi folyamatai, spirituális élményei az újabb évtizedben különböző utakon nyertek kifejezést, hogy külön nyelveken kommunikálva alkothassanak új egységet a kötet lapjain. A könyv szemlélete alapjaiban spirituális és elmélyülten misztikus, ugyanakkor semmiképpen sem ezoterikus, a New Age áramlatának egyetlen ágával sem tart kapcsolatot. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.scolar.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Hívja Leonyid Brezsnyevet! 
Szerző: Alla Sirjajeva 
Fordította: Bokor Pál 
Kiadó: Atlantic Press Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: életrajzi 

A nagyotmondás népművészete már sokadik reneszánszát éli a hazai könyvesboltok nem professzionális irodalmat tartalmazó polcain. Nálunk nyolc általános és egy laptop segedelmével minden betűvető ismert szerző lehet, tekintet nélkül arra, van-e bármiféle mondanivalója a köz számára, vagy rendelkezik-e bármilyen adottságokkal annak előadására, ha nem is irodalmi, de legalább olvasható formában. Ez az „irodalom“ bőséges lehetőséget ad minden exhibicionistának az önkelletésre vagy a nyilvánosságban bármilyen módon megszerzett ismertség készpénzre váltására. A nagyotmondás népművészetének kiterjedt irodalmában értékek elég ritkán akadnak. Alla Sirjajeva Hívja Leonyid Brezsnyevet! című perszonális regénye e ritkaságok közé sorolandó. Az életrajzi regény, s azon belül különösen az egzotikus nő, mint olyan, persze szintén a jól értékesíthető könyváru egyik kategóriája. Diadalmasan feszítenek a könyvespolcokon a festettszőke magyar kurtizánok, a japán gésák, a latinamerikai diktátorfeleségek, a lélekben-testben megnyomorított arab nők is, mert a mesterségesen kitágított olvasói szív tulajdonosa könnyezve vagy vígan dalolva, de valamennyiüket készséggel befogadja. Sirjajeva képes meglepetést okozni ebben a mindig gyanakvásra késztető műfajban is. A volt moszkvai légtornásznő és hajlékony akrobata, jelenleg volt "szovzsena", aki a magyar cirkuszművészet utánpótlásának nevelésében találta meg új hivatását, memoir-íróként is rögtön azzal kezdi, hogy nagyotmondásban egy szaltóval mindenkinek fölébe kerekedik : már az első bekezdésben el akarja hitetni az olvasóval, hogy tiszta emlékképei vannak a saját csecsemőkoráról. Hát ilyen nincs, mondja az olvasó. Majd az első néhány oldal elolvasása után másként dönt: ilyen mégiscsak van. 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Hogyan szokjunk le a dohányzásról? 
Szerző: Dr. Kovács Gábor 
Kiadó: SpringMed Kiadó 
Megjelenés éve: 2007 
Kategória: életmód/ egészség 

Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor csak akarja, s ezzel odázza el ezt a nehéz döntést? Jobb, ha tudatosítja magában, hogy a dohányzás szenvedélybetegség, amelyről egy ponton túl már alig vagy csak minimális eséllyel tudunk leszokni saját elhatározásból. A könyvben található teszt segítségével leellenőrizheti saját magán a nikotinfüggőség fokát, szembesülhet a dohányzás egészségrongáló hatásával. A cél nem a megijesztés, hanem az, hogy ez a könyv hozzásegítse az ismeretek elsajátításához és ötleteket adjon, hogy milyen leszokási módszerek léteznek, hol és kik segíthetnek a dohányzásról való leszokásban? A tüdőgyógyász- belgyógyász szerző évtizedes kutatási tapasztalatai és gyakorlati tanácsai révén már sok emberen segített. Reméljük, Önnek is sikerülni fog! 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.springmed.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Hölgyszonáta és más történetek 
Szerző: Bán Zoltán András 
Kiadó: Scolar Kiadó 
Megjelenés éve:2008 
Kategória: szépirodalmi 

Bán Zoltán András három elbeszélést egybegyűjtő kötetében semmi sem az, aminek első pillantásra látszik. Az Apám volt maró hangú pamfletjének távoli és megközelíthetetlen hőse, a holokauszttúlélőből lett sikeres író saját sorsának foglyaként lepleződik le. A Kotányi főhadnagy ávós tisztjének a haláltánca sajátos, már-már bizarr fénytörésben mutatkozik meg, jócskán távol esve az 1956-os forradalom eseményeinek megszokott ábrázolásaitól. Az operai szcenírozású bosszútörténet, a Hölgyszonáta esetében pedig jó ideig az sem bizonyos, hogy egyáltalán ki szövi a történet fonalát; az elbeszélés zenei logikával felépülő prózanyelve rendre különös utakra tereli az olvasót. S ha úgy találnánk, hogy bizonyos motívumok (legfőképpen a számvetés az Anya és a leszámolás az Apa alakjával, valamint a világszemlélet és az előadásmód eredendően zenei ihletettsége) egybekapcsolják a három történetet, bizonyára nem tévednénk nagyot. Ez a kötet, ki tudja, talán nem is csupán egymás mellé helyezett novellák gyűjteménye, hanem hasonló alapkérdéseknek a körüljárása. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.scolar.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Idősotthonok - Hol töltsem idős éveimet? 
Szerző: Péntek Beáta, Zoltán László 
Kiadó: SpringMed Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: életmód/ egészség 

A nyugdíjasok aránya a járulékfizetőkhöz képest nőttön nő. Magyarországon 1990-ben 54 százalék volt, 50 éven belül a nyugdíjasok aránya 74%-ra becsülhető. A társadalom öregedése mellett az átlagéletkor meghosszabbodásával egyre fontosabbá válik az a kérdés, hogy olyan helyzetben, amikor az idős ember nem képes önmagát ellátni, milyen megoldásra számíthat. Melyek az államilag támogatott intézményi rendszerek, és milyen új alternatívák nyílnak az idősek otthonába készülőknek? Hogyan válasszunk intézményt magunknak? Mire figyeljünk a választáskor? Mi a különbség az idősotthon és a nyugdíjasház között? A felekezeti és az állami fenntartók között? A szociális ügyekben jártas szerzőpáros nagy gondossággal összeállított tanácsai mellett a könyv országos listát közöl az összes szociális intézményről. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.springmed.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: Kidöntött fáink suttogása - Önéletrajzi regény 
Szerző: Ágh István 
Kiadó: Nap Kiadó 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: szépirodalom 

Ágh István Kossuth-díjas költő idén töltötte be 70. életévét. Ennek kapcsán jelent meg önéletrajzi regénye. A könyv első, terjedelmileg leghosszabb ciklusa részletekben gazdag, izgalmas családtörténet, amely a 17. század végéig nyúlik vissza, és ezzel párhuzamosan a szülőhely, Felsőiszkáz története is a 12-3. századtól, de végül is Ágh István gyermekkorát ismerjük meg, úgy, ahogyan a szerző megélte és emlékezik reá. A második ciklusban (Egymás mellett) az egyetemi diákévek alatti szerelmek, két házasság és a közötte eltelt idő, az otthonteremtés nehézségei és izgalmai jelennek meg. A záró ciklus (Virágárok) az Eötvös-kollégista múltat és a hatvanas-htvenes évek Budapestjét, a költő számára meghatározó értelmiségi közeget eleveníti meg, ír Kondor Bélról, Sinka Istvánról, Pilinszky Jánosról, Huszárik Zoltánról, Sarkadi Imréről. Az utolsó írás személyes vallomás bátyjáról, Nagy László költőről. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.napkiado.hu/ 
---------------------------------------------------------------------- 

Cím: MSD Orvosi kézikönyv a családban - Az orvosok bibliájának családi változata 
Kiadó: Melania 
Megjelenés éve: 2008 
Kategória: életmód/egészség 

Ismét magyarul, közérthetően, honosítva, bővítve és felújítva! 
Az MSD Orvosi kézikönyv a világ legismertebb orvosi szakkönyve. Az 100 éves múltra visszatekintő könyvet az egészségügyi szakemberek szerte a világban - így hazánkban is - igen jól ismerik és megbecsülik. Ennek alapján készült el a "közérthető" családi változat, melyben az orvostudományban kevésbé járatos olvasó is magyarázatot talál az egyes szervek működésére és szerkezetére, a betegségek kialakulására, lefolyására; megismerheti a jellemző, vagy figyelmeztető tüneteket, a gyógyítási lehetőségeket, valamint gyógyszerek hatásait, esetleges mellékhatásait. A kiadvány több mint háromszáz kiváló szakember segítségével készült. Az összegyűjtött ismeretanyag akkor éri el célját, ha az olvasó nem öngyógyításra, hanem az orvosi vizsgálatok eredményeinek megértésére, egészségének fenntartására használja. 

Bővebb információt itt olvashat: 
http://www.informed.hu/informed_site-ok/melania 
----------------------------------------------------------------------

Gigi - Újbuda MÉDIA
 (2008. 07. 17.)