Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Irodalmi est Szécsi Margitról

Kultúra   |   2008, május 13 - 19:24Nyomtatóbarát változatSend by email

Ember-énekű ember. Ezzel a címmel tartott Szécsi Margit emlékestet Pálfy Margit a Budai Klub Galériában. A színművésznő szoros kapcsolatban állt a 18 éve elhunyt költőnővel, és több mint harminc éve szavalja a verseit.


Pálfy Margit 1975 óta szaval Szécsi-verseket. Mint mondja, egy dal kapcsán figyelt fel a költőnő munkáira, hiszen a szöveg olyan mély benyomást tett rá, hogy elment és a szerző összes verseskötetét kikölcsönözte a könyvtárból. Az egyik előadására a költőnő is ellátogatott. Ettől kezdve nagyon közeli viszony alakult ki közöttük, és ez a barátság meghatározó lett a fiatal színművész pályájára.

"Szécsi Margit az én anyai jó barátnőm volt, és hogyha nem ismerem meg a költeményeit, valószínűleg soha nem mondok verset, tehát tartozok ezzel önmagamnak is, és a mindenkori közönségnek, hogy rá emlékezek és emlékeztessek, hiszen idén lenne nyolcvan éves.

Kötelességemnek tartom, hogy járjam az országot az ő verseivel, korai és a posztumusz költeményeivel. Nemcsak azért, mert sokat kaptam tőle, hanem mert nagyszerű költőnek tartom. Az ő művészetét nem az érzelgősség, hanem sokkal inkább a férfias erő és határozottság jellemzi. Szerintem minden fiatalnak el kellene olvasnia a verseit, hiszen azok még mindig időszerűek és aktuálisak" - mesélte az előadó.

Pálfy Margitnak több önálló estje is van, de mindegyikbe belop egy-egy Szécsi Margit verset. Azt mondja, ahogy Latinovics az Ady-verseké, ő a Szécsi-versek mondója.

Gigi - Újbuda TV (2008. 05. 13.)