Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Írósuli a Tranzitban

Kultúra   |   2009, február 11 - 13:15
Nyomtatóbarát változatSend by email
Tíz és tizennégy éves kor közötti fiatalokat vár a Penna kreatív szépírókörbe Abody Rita író. Február 21-től heti rendszerességgel találkoznak a Tranzit Art Cafe-ban a diákok, akik kedvet éreznek magukban ahhoz, hogy élményeiket, érzéseiket, történeteiket szabadon mondják el. Ezúttal nem a rajz, vagy az énekszó segítségével, hanem szóban, majd pedig írásban.


Miközben a számítógép nyelvén már az egész kicsik is professzionálisan „beszélnek”, nagy odafigyelést igényel a szóbeli, írásbeli kifejezésmód átadása a gyermekeknek. A vizuális kultúra korában is igaz, hogy a gyermekek alapképességei között ott vannak a nyelvvel és szóval összefüggőek is. Csak fejlesztésük nélkül nem válnak fontos kifejezőeszközzé. Ha viszont módszeresen, kreatív írást oktatnak a gyermekeknek, akkor akárcsak az egyéb művészi hajlamok, a zene, tánc vagy a rajz, ez a tehetség is korán megmutatkozhat.

Az írónő oly módon szeretne egyszerre élvezetes és kifejező, önkifejező és szuggesztív szövegeket létrehozni a gyerekekkel, hogy azt ne tanításnak, hanem élvezetes játéknak, saját személyes világuk és életterük kiterjesztésének éljék meg.

Fontos elem a szemlélet nyitottsága, az elfogulatlanság és előítélet-nélküliség, amellyel a témákra tekintenek. A gyakorlatok között lesz olyan, hogy egy történethez minden gyermek kitalál egy szereplőt. Ezután adott szereplőkkel maga találja ki és írja meg a mesét. Ráadásul több verzióban, minden szereplő szemszögéből tekintve az eseményekre.

Érdekesnek ígérkezik az álomgyűjtés is; az álmok elmesélése már nagyon közel van a szabad fogalmazáshoz, más egy álom struktúrája, mint a kötött történetmesélésnek. A hangsúly a szabadság és az öröm érzetén van, amellyel alkotni fogunk- mondja Abody Rita.