Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Kártyák és plakátok festménye

Kultúra   |   2008, december 3 - 13:27Nyomtatóbarát változatSend by email
Hogy ki is Szacsvay Varga Ferenc? Kezdjük a legelejéről. Kezdjük onnan, hogy ő egy festőművész, aki gyakran találkozott Bogdány János hajléktalannal. Figyeltek egymásra. Bogdánynak sikerült jó útra térnie, egy alapítványt is szervezett sorstársainak, négy szállót nyitott, ma már hatszáz emberről gondoskodik.

Szacsvay viszont egzisztenciális nyomorba került. Megfordult a helyzetük, de mivel jó kapcsolatban voltak egymással, a valamikori hajléktalan felkarolta a festőt. Azóta zavartalanul alkothat. És bizony segítőtársakban azóta sincs hiány. A Kelenföldön élő és alkotó mester műveiből a Bolyai kollégium éttermében nyílt kiállítás és ezúttal Szabó Ferenc önkormányzati képviselő nyújtott neki segédkezet.

"Magyarországon, Budapesten születtem 1946-ban. Bár kora gyermekkorom óta festő akartam lenni, iparművész szakon végeztem, mint bútor míves és belsőépítész. Dolgoztam modellező-grafikusként, reklámfilm grafikus, díszlettervező, színházi rendező-asszisztens is voltam, majd katona és textilfestő. Közben zenetanulmányokat folytattam cselló szakon és természetesen rajzoltam, festettem. 1982 óta, mint önálló képzőművész, kiállító festő dolgozom. Vonzanak a humán tudományok, köztük történelem, hadtörténet, zene, filozófia, valamint a technikatörténet, különösen a hajózás. Ez az egyik kedvenc témám, noha élőben még soha nem láttam a tengert. Műveimben igyekszem tárgyilagos világunkat meseszerűen, bohókásan ábrázolni."

Témáját tekintve két fő csoportba lehet osztani a most kiállított alkotásokat. Egyrészt a színházi plakátok sémáját kifigurázó, kis történeteket elmesélő festményekre, másrészt a francia kártya figuráit másként értelmező csoportra. Ez utóbbinak külön története van. Mint kiderült, Szacsvay egy igazi kártyás családból származik.

Körülötte mindenki a lapok megszállottja, csak ő nem. S mivel nem akart kilógni a sorból, úgy döntött, ezzel a kompozícióval lepi meg szeretteit, hogy bebizonyítsa, ő is ért a kártyához, csak máshogyan. "Magamat kigúnyolom, ha kell..." - akár ez is lehetne a mottója, hiszen a képekből szinte facsarni lehet az iróniát. Harsogó színekkel, humorral fest Szacsvay. Úgy dolgozik az ecsettel, mintha egy szürrealista, profi kikiáltó vagy mutatványos lenne.

Gigi - Újbuda TV (2008. 12. 03.)