Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Kelenvölgyi Festőiskola nyári kiállítása

Kultúra   |   2008, június 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Az arányérzék és a perspektíva használata a legfontosabb.

A Kelenvölgyi Festőiskola Képzőművészeti Egyesület szokásához híven ismét kiállítást rendezett a Kelenvölgyi Közösségi Házban. Ezúttal azonban nemcsak a Kelenvölgyi Művészeti Hét keretén belül, hanem a nyár közepén júniusban is. Az alkotó szakkör 1998 óta működik az intézményben, 3 éve civil szervezet formájában. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is az idei munkák legjobbjait láthatjuk a kiállításon. 


Természetesen fiatalabbak is tanulnak az egyesületben, a szakkör tagjai azonban inkább az idősebb korosztály képviselői, akik késztetést éreznek ahhoz, hogy megtanulják és alkalmazzák a festőművészeti technikákat. 

A foglalkozások során a tanítványok megismerkedhetnek a festőművészeti technikákkal, természetesen először a könnyebb, később a nehezebb eljárásokkal is. Barlai László művészeti vezető a szakkör első óráit a szénnel alkotás tudományával kezdi, ezalatt megtanítja az arányokat és a perspektíva alkalmazását, ezután áttérnek az akrilra, később az pasztell használatára. 

Nem lököm őket a mély vízbe, de azért még az elején megmutatom nekik az utolsó technika, a pasztell alkalmazását is, hogy tudják ilyen is létezik, a kezelési módot azonban csak később mutatom nekik meg, hiszen ez az utolsó állomás. 


A lényeg tehát a fokozatosság, és az, hogy a legalapvetőbb készségeket, a látásmód és az arányérzék kialakítását megfelelő ütemben fejlesszék sajátítsák el a tanítványok - mesélte a művészeti vezető. 

Huszák Nina - Újbuda TV (2008. 06. 13.)

Címkék: