Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Kiállításmegnyitó és megemlékezés a Budai Klub Galériában

Kultúra   |   2008, március 14 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email
Textil és kokárda.

Nemrég nyílt meg Széles Judit textilművész kiállítását a Budai Klub Galériában. Az esemény Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus beszédével kezdődött, ezután egy ünnepélyes műsorral emlékeztek meg a ’48-as forradalom és szabadságharcról. 


Széles Judit iparművész a 80-as évekig dolgozott a Budakalászi Textilgyárban, a 1970-től számos egyéni és csoportos kiállításon láthattuk műveit, de gyakran megihletik pályázatok is. Ezen a kiállításon a legjobb, és a művész számára legkedvesebb képek láthatóak. 

Az alkotó leginkább a múltba szeretne visszamenni textilképeivel. Gyakran időzik a régi szülői házban, ahol a régi emlékek és bútorok veszik körül. Az ott fellelhető, gyerekkori emlékeket felidéző textiliákat használja, így azok nem merülnek feledésbe. 


A téma tehát adott, a textillel pedig mindent ki lehet fejezni, amit akár a szobrászattal vagy a festészettel, elfogult vagyok a textillel szemben - mondta a művész. Úgy gondolja, hogy a textúra, a mintázat, a kopottság, az átlátszóság és persze az anyagtársítás mind alkalmas arra, hogy kifejezzünk vele. 

A művészt gyakran jellemzik bibliai szimbólumok és népi motívumok is, melyekben életre kel a groteszk, de benne rejlik a titokzatosság és néha a mosoly is. Munka közben geometriai formákat, és szabálytalan elemeket is használ, ezeket olykor szigorú szerkezetbe ágyazva, mint például Az álmaim kertje című alkotásában, amelyről így fogalmaz: "Arra gondolok, hogy itt mindenki összejöhet, akiket szerettem, barátok, család és lehetne bolyongani a kertben.

 

Sétálgatni és beszélgetni. Azt hiszem, hogy idő nincs rá, hogy barátokkal legyen az ember. Rövid beszélgetésekre szokott idő lenni. Egymással foglalkozni, ez nagyon gyönyörű lenne". 


Az eseményen megünnepelték Széles Judit férjének, Ágh István író, költő, műfordítónak 70. születésnapját is. A művészpár gyakran dolgozik együtt, ugyanis az író munkáinak címlapjait felesége készíti. A megnyitóra ellátogatott többek között Nagy Anna színésznő, Nagy László fia Nagy András is, aki nem más, mint Ágh István unokaöccse. 

A megemlékezésen Schneller Domokos mondott beszédet 1848 üzenetéről, amelyben kihangsúlyozta, hogy 160 évvel ezelőtt március 15-e egy nagyon komoly gondolatot hordozott magában. A hatalmon lévő elit számára azt üzente, hogy elég volt, ez így nem mehet tovább - mondta a politikus. 


Azt gondolom - tette hozzá, hogy ma nem teheti meg a hatalmon lévő elit és senki sem, hogy nem hallgatja meg a 160 évvel ezelőtt történtek mai üzenetét, le kell mindenkinek szűrni a tanulságot. Jól látható az analógia a két helyzet között és szerintem mindenkinek tanulnia kellene abból, ahogy 160 évvel ezelőtt 48-ban levonták a következtetést azok, akikkel szemben az emberek elégedetlenségüket fogalmazták meg. 

Schneller Domokos szerint '48 tanulsága az, hogy békésen el lehet menni azoknak, akik az emberek ellen kormányoztak. Metternich kancellár 160 évvel ezelőtt március 18-án felajánlotta lemondását V. Ferdinándnak és Londonba távozott. Szerintem ki-ki levonhatja a magára nézve a megfelelő tanulságokat. - véli. 


A mai március 15-ének pedig az üzenete az, hogy ha az ország összefog, akkor komoly dolgokra képes és ezt az összefogást kellene létrehozni - zárta gondolatait a képviselő.

Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2008. 03. 14.)

Címkék: