Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Kokas Ignácért égnek a gyertyák

Kultúra   |   2009, november 16 - 11:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Mester egykori lakhelyén napok óta égnek a gyertyák. A műteremházbeli lakótársak pontosan tudják, ki ment el közülük, közülünk örökre. Kozmikus ihletésű, tőrőlmetszett zseni, nagy lélegzetű, érdes víziók mestere.

A Kelenhegyi úti műteremház kapucsarnokában napok óta égnek a gyertyák. Meghalt a Mesterek Mestere, Kokas Ignác, a festő, a mai magyar festészet legnagyobb, legeredetibb egyénisége. Kozmikus ihletésű, tisztán honi eredetű, éteri festészete épp úgy, épp olyan váratlan természetességgel nőtt ki a magyar földből, mint annak idején Bartók Béla világra szóló zenéje.

Ahogy mestere, Bernáth Aurél mondaná: tőrőlmetszett zseni volt, aki mindent önerejéből birtokolt, és semmit sem a szomszédból hozott. Palettáján a földnek minden aranyló rozsdája, zöldes umbrája, és a szivárvány pigment színeinek páncélja látható.

Kokas Ignác képei nagy lélegzetű, érdes víziók. Mint közös létünk éteri aurája, ránk záruló fizikai burka, látomásos világa úgy feszül körénk. A szabad ég alatt földre boruló ember istenképe ez. Héjak és magok, tökszár-galaxisok és csíraindák hajszálrugói, toklász pengeélek és pelyvaráspolyok, hagymahéj hártyák, földbuborékok, viruló sáríriszek, egeket sarkukból kifordító ekevasak, a hantolatlan holtak és hántatlan dombok világa ez, ahol szirom-membránok rezonálnak a harangszó hangrobbanásaira.

Képei címét idézve: „ég és föld között”, a „teremtés utáni valahányban”.