Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Különleges kerámia kiállítás a kerületben

Kultúra   |   2007, január 11 - 13:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Petrás Mária kerámia-szobrászművész kitűnő képesítéssel végzett Budapesten a Magyar Iparművészeti Főiskolán, s azóta számos kiállítást rendezett. Most Újbudán látható kerámia kiállítása 2007. január 9-től.


Petrás Mária a mai Románia területén, Diószénben született, s a moldvai csángó gyökerek, mind a mai napig erősen meghatározzák művészetét. Előbb a brassói népfőiskolán tanult grafika szakon, majd Budapestre kerülve kitüntetéssel végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakát.

Művészete a keresztény művészetben gyökerezik, s ezt a csángó néphagyomány, népművészet sajátosságaival ötvözi. Fő témája a Mária a Gyermekkel, keresztmotívumok, Szent Család és Angyali üdvözlet. Művészetét jellemzi, hogy szinte kizárólag keresztény egyházi témát dolgoz fel műveiben. Diplomamunkája így nem véletlenül a három és fél méter magas, két méter széles, öt, közel életnagyságú alakot ábrázoló mázatlan kerámia a dévai Ferences Kolostorba került, s a mai napig a kolostor kerengőjében áll.

Művei egységesek mind formavilágában, mind stílusában. A nagy százalékban falra akasztható kerámia domborművek részletgazdagsága, népi jellegzetességei az avatatlan szem előtt láthatatlan marad. A megformált alakok ruháin több helyütt felfedezhetők a moldvai népviselet egyes ruhadarabjai, díszítőelemei.

Petrás Mária így írt korábban hitvallásában: "Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. Azon a vidéken tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az idő járása és mélységes hitük útbaigazította őket. Akármit cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve fonni, szőni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elveszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretné példaként a világ elé tárni!"

Petrás Mária nemcsak az iparművészet, hanem a magyar népzenei élet terén is kiemelkedő. Magyarországra jötte után nem sokkal már számos helyen fellépett, ahol moldvai dalokat énekelt. Fellépett többek között a Zeneakadémián, de kerületünk művelődési házaiban is korábban.

Most a Budai Klub Galériában kiállítása 2007. január 9-től látható, a Budafoki út 9-11. alatt.

Z. A. - Újbuda WEB (2007. 01. 11.)

 

Kapcsolódó linkek:

Petrás Mária önéletrajza