Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Meghalt Komár László, a magyar Elvis

Kultúra   |   2012, október 17 - 17:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

67 évesen meghalt Komár László. Az énekes szerda hajnalban otthonában, felesége karjában hunyt el. A zenész Újbudán élt, aktívan részt vett a helyi közéletben. 

Komár Lászlót hetekkel ezelőtt szállították az intenzív osztályra köhögés és erős mellkasi fájdalmak miatt, a diagnózis szerint panaszait tüdőembólia okozta.

"Arra emlékszem, hogy elképesztő légszomjam támadt, aztán, mint a farkas, úgy üvöltöttem a fájdalomtól. A kórházból már kimaradtak a képek, mert az oxigénhiánytól többször is elvesztettem az eszméletem" - emlékezett vissza a tüdőembóliás rohamra.

A 67 éves énekes állapota azonban orvosai és barátai szerint gyorsan javult, így tíz napja hazaengedték a kórházból, és otthon lábadozott.

Komár László harminc évvel ezelőtti szerelmével, Krisztinával titokban házasodott újra össze idén januárban.

Komár László 1944. november 28-án született Adásztevel városában. 1962-1965 között a Scampolo, majd 1965-1967 között a Dogs együttes tagja volt. 1966-ban részt vett a Táncdalfesztiválon. 1969-1970 között az Atlas és a Bergendy-együttessel lépett fel. 1971-1972 között a Non-Stop együttes énekese volt. Ekkor jelent meg első szólókislemeze Jóbarátom címmel. 1973-ban a Szemek, Szájak, Szívek együttes tagja volt. 1981-ben jelent meg első nagylemeze: Pepita, melyet azóta számos újabb követett.

„Elvis előtt nem volt semmi”

Ez az idézet eredetileg John Lennontól származik, azóta viszont világszerte milliók vették szájukra. Ezt az idézetet véste bele Komár László abba a vendégkönyvbe is, amelybe az Újbuda TV: Az én történetem című műsorának vendégei szoktak írni. Akik ismerik a Rock and Roll magyar helytartóját, nem is lepődhetnek meg ezen, hiszen köztudott, hogy az énekes pályafutására milyen nagy hatással volt a Király.

Komár László 1959-ben hallotta Elvist először énekelni. A barátjának volt egy szalagos magnója, nála hallgatták a Király dalait, a Teddy beart, a Love me tendert, a Jale house rockot. A külföldi számokat abban az időben nem volt könnyű beszerezni, így hatalmas áttörésnek számított, amikor 1959-ben megnyitott az a hanglemezbolt, amelyben amerikai korongokat is lehetett vásárolni.

"Addig azt sem tudtuk, hogyan néznek ki a nagy sztárok, akiknek a dalait hallgattuk. Amikor beléptünk ebbe a boltba, akkor láttam életemben először Elvis lemezt, ahol fekete-fehérben, gitárral a kezében tátott szájjal áll. Ez olyan hatással volt rám, hogy én is komolyan elkezdtem énekelni." - fogalmazott Komár László, aki az elmúlt évtizedek során számos Elvis-relikviát gyűjtött össze: volt ezüst tízdollárosa arannyal futtatva, volt Elvis-bélyege, és megszerezte a Király összes lemezét.

Az Újbuda Tv Komár Lászlóra emlékezve megismétli az Én történetem és a Csillagszem című, a zenészóriással foglalkozó műsorait.