Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Műemléki Világnap a Műegyetemen

Kultúra   |   2010, április 20 - 23:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kitüntetéseket adtak át és Möller István emlékülést tartottak a Budapesti Műszaki-, és Gazdaságtudományi Egyetemen a Műemléki Világnap alkalmából

Möller István, építész, a múlt század elején volt a középkori építési tanszék tanára a Műegyetemen. Neki köszönhetjük többek között a Lehel téri-, és a Kalocsa külvárosi plébániatemplomot, de életművéhez tartozik a zsámbéki templom, a lékai vár, és a gyulafehérvári székesegyház rekonstrukciója is.

A Műemléki Világnap alkalmából munkásságának tiszteletére tartottak emlékülést hétfőn, a BMGE épületében. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Hiller István oktatási miniszter aki arról beszélt, hogy bár a kulturális kérdések az Európai Unióban nemzeti hatáskörbe tartoznak, az épített örökség műemlékvédelmi feladataiban keresni kell az államok közötti együttműködés lehetőségét. Azt is hangsúlyozta, hogy az Unió pályázatok útján sokat tesz a pénzügyi háttér megteremtéséért, mivel a műemlékvédelem az európaiság alapja és biztosítéka.

Az eseményen Forster Gyula díjjal tüntették ki Dr. Czétényi Piroskát aki többek között a Nyugati pályaudvar elbontásának megakadályozásában és az aquincumi bemutatóhely egyes részeinek rekonstrukciójában vállalt szerepet.

Szintén ezt a díjat kapta Szebeni Nándor. Gazdag életművéből kiemelkedik a Parlament, a Mátyás Templom, az Uránia Filmszínház, és a Grassalkovich-kastély díszítőfestéseinek helyreállítása.

Harmadikként Módi Péter szobrászművész kapott elismerést aki többek között az aquincumi sírok és a budavári gótikus szobrok restaurálásán dolgozott.

Az említetteken kívül még számos szakember vehette át a Forster Gyula emlékérmet, illetve a Schönvisner István-díjat amelyet a régészeti örökségmegőrző munkáért osztanak.

Mivel idén 140 éves az építészettörténet oktatás, a témában a Magyar Tudományos Akadémián szerdán 9:00-tól rendeznek tudományos konferenciát