Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Nem hallgat el az orgona - Beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

Kultúra   |   2010, június 14 - 15:23Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerületünk jelképévé vált Szent Imre templom nem csak Újbuda büszkesége, országosan is neves múltú épületként tartják számon. A templom a szakrális tevékenységen túl a kultúrának is színhelyévé vált, hiszen rengeteg jelentős zenei eseménynek adott már otthont. Ezért is vált szükségessé az orgona mielőbbi újjáépítése, amely a szakértők szerint bármelyik pillanatban örökre elhallgathatott volna...

...Hála a támogatóknak, idén a felújítási munkálatok első szakasza befejeződött, de még sok feladat vár az egyházközösségre. A plébánia múltjáról és jövőjéről kérdeztük Brückner Ákos Előd atyát.

Hogyan került ilyen rossz állapotba az orgona?

Ez a történet már a templom építésével kezdődött. A háborús, anyaghiánnyal terhelt időben a pécsi Angster cég által épített és 1941-ben felszentelt 3 manuálos, 32 regiszteres orgonát a háborús bombatalálatok tönkretették. Az 1947-ben végzett gyökeres átépítés és bővítés pedig inkább csak rontott a műszaki állapotán. Ezután az orgonán évtizedekig csak azokat a munkálatokat végezték el, melyek biztosították az üzemben tarthatóságát, de igazi javítási munkálatokat nem. A szakértők néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy az orgona "életveszélyessé vált", vagyis ha leáll, akkor örökre elhallgathat. Ezért vált szükségessé az orgona újjáépítése.

Javításról már nem lehetett szó?

Nem, mert idővel már nem az okozta a fő gondot, hogy az orgona bonyolult szerkezete műszakilag elavult - mivel ezt egy jó orgona esetében alapos felújítással meg lehetne szüntetni –, hanem azok a hibák, amelyeket a háború alatt és után beépített anyagok gyenge minősége okozott. Ezek a meghibásodások mind a szerkezeti elemekre mind a sípokra is jellemző volt. Ráadásul nehezítette a dolgot, hogy a templom és a berendezése egyaránt műemlékileg védett. Így az orgonaszekrény is, amelynek a háborúkban nagyrészt elvesztek a díszítései és az átépítés miatt csak torzója az eredetinek. Minden tárgynak van múltja.

Mi az orgonáé?

Pontos feljegyzések, dokumentumok nincsenek arról, hogy hányan teljesítettek itt zenei szolgálatot, a régi plakátokból mégis nyomon lehet követni az egyházközösség zenei életét. Ezen az orgonán játszott a világhírű orgonavirtuóz, Pierre Cochereau, de itt látott el szolgálatot többek között Forrai Miklós, Sugár Jenő és Margittay Sándor is. A jelenlegi két klasszikus kórus karnagyai Csányi Tamás és Somogyvári Ákos. Ez a hatalmas zenei múlt arra kötelez bennünket, hogy orgonánk problémáját a liturgikus, zenei és kulturális élet jelentőségéhez mérten kezeljük és ne félmegoldásokra törekedjünk - hanem hosszú távú, minden minőségi és funkcionális igény kielégítésére.

Jelenleg hol tartanak az újjáépítési munkálatokban?

Az Önkormányzat - azon belül is Molnár Gyula, polgármester - segítségének, a vállalkozók támogatásának valamint a hívek adományainak köszönhetően az orgona újjáépítésének legnehezebb részén túl vagyunk. Májusban elkészült az orgona negyede, az úgynevezett redőnymű. Bár nagyon örülünk, hogy sikerült elérni ezt a szakaszt, tudjuk, hogy ez még kezdetleges állapot és nem hagyhatjuk itt abba a fáradozást. Jelenleg például nincs játszóasztalunk, csak egy alkalmi kisegítő klaviatúránk. Folytatnunk kell a fa alapanyagú berendezés további rendbehozatalát, a 2-2 regisztermű és a pedálmű megépítését. Szóval bőven akad még feladat számunkra.

Épp ezért hálásak vagyunk mindenkinek, aki - akár a kultúra, akár a szakralitás szolgálatában - készséggel segít a lelki fölfrissülését szolgáló orgona újjáépítésében. Szentimrevárosi Zenei Alapítvány száma: 10300002-20607805-00003285