Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Nyerjen könyvet Ön is Karácsonyra! - Újbudai könyvajánló (2008. december 21.)

Kultúra   |   2008, december 21 - 21:28Nyomtatóbarát változatSend by email
A kerületi kötődésű könyvkiadók jóvoltából 2008. december 24.-ig naponta kisorsolunk egy-egy értékes könyvcsomagot. Önnek csak annyi a feladata, hogy a cikk végén található kérdésre helyesen válaszoljon. A nyertesek az átvételhez minden esetben hozzák magukkal a lakcímkártyájukat, amellyel igazolni tudják, hogy valóban a kerületben élnek.

A világ építményeit a magasból - fentről, az égből - látni sokáig elérhetetlen, mitikus álom volt egy halandó számára. Csak az istenek voltak képesek egyetlen tekintettel átfogni az emberek alkotásait, s felmérni azoknak a tájaknak a kiterjedését, amelyekbe ezek az épületek illeszkedtek. Csak ők tudták értékelni az alkalmazott rendkívüli műszaki megoldásokat, megérteni az alkotások tervét és elrendezését. S természetesen csak ők tudták szemlélni ezen - túlnyomórészt az ő dicsőségükre emelt - építmények szépségét. Az egyszerű halandók kénytelen voltak beérni a földről eléjük táruló látvánnyal.

Ám napjainkban ők is részesülhetnek az istenek kiváltságában, hála a légi felvételeknek, amelyek sokféle nézőpontot és formátumot tesznek lehetővé, egyedülálló módon. A Történelmünk az égből nézve című sorozattal az olvasó a leglátványosabb utazás részese lehet, melyet egy könyv nyújtani tud. A Történelmünk az égből nézve egy különleges könyv, amely érzékletesen adja vissza az ősi korok legnagyszerűbb műemlékeinek és legcsodálatosabb tájainak fennkölt szépségét.

A sorozat legújabb, váraknak és erődöknek szentelt kötete (Henri Stierlin: Erődök, várak és citadellák) egy világ körüli útra invitál, amelynek során megtudhatjuk, hogyan fejlődött, milyen újításokkal gazdagodott a katonai építészet az őskortól a XX. századig.

A könyvben olvashatunk többek között az írországi, kelta kori Dùn Aengus erődről, a kínai nagy falról, a közép-keleti Aleppó citadellájáról, több középkori európai várról (pl. Caerphillyről és Carcassonne-ról), az inka birodalom Sacsahuamán erődjéről, az indiai maharadzsák fenséges amberi palotaerődjéről, Vauban marsall blaye-i erődítményéről, míg a közelebbi múltat az Alcatraz börtönerődje és az Atlanti fal bunkerei képviselik.

A sorozat egy másik eleme a Modern kori építészeti csodák címet viseli. A bravúros építészeti alkotásokat bemutató kötet a világ legkülönlegesebb modern kori építményeit ismerteti. Ezek között találhatók érdekes múzeumok, lélegzetelállító felhőkarcolók, monumentális hidak, fényűző szállodák, csodálatos vallási épületek, valamint a tudományoknak és művészeteknek szentelt létesítmények. Olvashatunk többek között a bilbaói Guggenheim Múzeumról, a Los Angeles-i Getty Centerről, a New York-i Chrysler Buildingről, a brüsszeli Atomiumról, a San Franciscó-i Golden Gate hídról, a franciaországi Millau-viaduktról, a barcelonai Sagrada Familiáról, a delhi Lótusz-templomról, a dubai Burj Al Arab Hotelről, a sydneyi Operaházról és a Shanghaiban lévő Keleti Művészetek Központjáról.


Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes könyvcsomagot Scolar Kiadó jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb ma (azaz 2008. december 21.) éjfélig. A tárgyban tüntessék fel: Scolar - megfejtés.

Kérdés: Hány részből áll a Történelmünk az égből nézve sorozat és mi a címük?

Gigi - Újbuda TV (2008. 12. 21.)