Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Nyerjen könyvet Ön is Karácsonyra!- Újbudai könyvajánló 4. nap (2008. december 22.)

Kultúra   |   2008, december 22 - 13:47Nyomtatóbarát változatSend by email
A kerületi kötődésű könyvkiadók jóvoltából 2008. december 24.-ig naponta kisorsolunk egy-egy értékes könyvcsomagot. Önnek csak annyi a feladata, hogy a cikk végén található kérdésre helyesen válaszoljon. A nyertesek az átvételhez minden esetben hozzák magukkal a lakcímkártyájukat, amellyel igazolni tudják, hogy valóban a kerületben élnek.

Napjaink politikája Karinthy-s szófordulatokkal és egy adag Murhy-féle optimizmussal megspékelve. Röviden így lehet jellemezni Marosán Tamás Legyőztem az egészséget! című humoreszkgyűjteményét, amely - a kicsit tömény stílusa ellenére is - hihetetlenül szórakoztatóan hat a fáradt agyra.

A fiatal író 1996 és 1997 között a Mutáns című szatirikus lap társszerkesztője és kiadója volt. 1999 és 2006 között az Erdélyi Református Egyházkerület jogtanácsosa. A Kolozsvári Rádió Körhinta műsorának külső munkatársaként is dolgozik. A humor a zsigereiben van. Most megjelent könyvének ajánlója Marosánt "az isteni Bajor Andor és az úgyszintén isteni Sinkó Zoltán örököse"-ként említi, mint aki a Romániában íródó humoros irodalom legfrissebb és legerőteljesebb hajtása.

S ha a "humoros irodalom" fogalma némileg homályos is, az író csakugyan friss és erőteljes hajtás. A kolozsváron megjelent köny egy tehetséges fiatalember tizenegy évének naplószerű morzsáiból építkezik: dátumozott bejegyzések, feljegyzett szösszenetek egymásutánja alkotja a vékony kötetet. A horoszkóp-, hirdetés-, közlemény- és reklámparódiák alkotta laza füzért a 1996-tól 2006-ig dátumozott naplóforma tartja egyben: "1996. május 7.: Kolozsvári kisnyugdíjas, elcserélem garzonomat házsongárdi sírhelyre. Komoly ajánlat esetén beadom a kulcsot." Marosán pedig máris mentegetőzik: "Tisztelt bíróság, beismerem, hogy penészgombaként elburjánzó humorom kitűnő táptalajra lelt a nagy elődök árnyékában."

A védekezés fölösleges, az író zseniális stílusérzékkel imitál, s talán ezek a kötet legerősebb részei: "1996. március 25.: Jutányosan eladók egy négyszobás ház ablakai. Ugyanitt eladó egy ablak nélküli négyszobás ház." A szöveg azonban nem pusztán stílusgyakorlat, keserű politikumával helyenként kínosan élővé, egyedivé is tud válni: a kolozsvári hétköznapok nyomora, őrülete, a kisebbségi lét abszurditása éget a sorok mögött: "2001. szeptember 5.: Pozitív hangvételű jelentést tett Románia európai uniós csatlakozási felkészüléséről Emma Nicholson bárónő, aki az Európai Parlamentben hazánk legnagyobb csatlakozás előtti eredményét méltatta: a román futballválogatott budapesti győzelmét."

A Legyőztem az egészséget! mégsem válhat egységes kötetegésszé. Az írói öndefiníció hiánya gátolja a strukturáltságot, ezáltal a valódi kompozíciót. Marosán az előszóban a "megtörtént" és a "megtörténhetett volna" kapcsolatában elhelyezi ugyan művét, annak humorát azonban természetesnek, önmagából eredőnek veszi. Holott éppen a humor mibenlétének, a humoros irodalomnak a meghatározása az, ami nélkül egy ilyen gyüjtemény nem működhet. A humoreszk ugyanis nem egyenlő a tréfa írásos változatával. A humoreszk szükségszerűen nélkülözi az előadást, a hangsúlyozást, hatása a vizualitás szintjére korlátozódik, ilyenformán megvon a befogadói térből, de új lehetőséget is teremt egyszerre.

A cizellált mondatszerkesztés, a nyelvi játékok hódíthatnak itt teret, finomabb megoldások, kimunkált és célelvű csattanók, társadalmi él. Marosán nem tudatos intencióval alkot, humorfogalma ingadozó, írói technikáját gyakran mindössze egy-egy szóvicc öncélú kibontására szűkíti: "1998. november 30. : Ismét légből kapott hírre ébredtem. A kolozsvári rendőrség fiatal héjamadarakat alkalmaz. Az új alkalmazottak elsődleges feladata a bűnözők hatékony körözése lesz."

A Grinta kiadó gondozásában megjelent, Könczey Elemér illusztrációival tarkított könyv egyenetlenségei ellenére üdítő olvasmány, a címadó Leggyőztem az egészséget! humoreszkért pedig már önmagában is érdemes kézbe venni. A téma komolyságától pedig senkinek sem kell megijednie, hiszen a szójátékok finomsága enyhíti a kötet merészen átpolitizált gondolatait.

Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsoljuk Marosán Tamás: Legyőztem az egészséget! című könyvét. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb ma (azaz 2008. december 22.) éjfélig. A tárgyban tüntessék fel: Marosán - megfejtés.

Kérdés: Mi a könyv hivatalos weboldalának címe?

Kelemen Angelika - Újbuda TV (2008. 12. 22.)