Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 1. szerda, Fülöp, Jakab A munka ünnepe

Nyerjen könyvet Ön is! - Újbudai könyvajánló - Müller Péter: Varázskő

Kultúra   |   2009, február 19 - 13:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

"Ne feledkezz meg a színes kövecskékről, amit az út elején a kezedbe nyomtam, és ami csak a tiéd. Tőlem kaptad, hogy mindig tudd, ki vagy. Azért adtam követ, mert az nem romlik el soha. Bele van írva az üzenetem, varázshatalmad titkos jelmondata. Szorítsd és őrizd a markodban! Akármi történik veled, a varázskő megment téged minden bajtól, veszedelemtől. Ha megérted, mi van beleírva."


Müller Péter nem olvasóknak, hanem lelki társaknak ír, akik továbbélik és -szövik a gondolatait. Derűsen, bölcsen, élvezetesen mesél. Akik olvasták írásait, tudják, hogy mindegyik meséjében titkot rejt el. Olyan magot, mely fává növekedhet. Varázsszavakat tud, melyek élni segítenek. Mert ahogy halad az idő, egyre inkább elfelejtjük a meséket. Elfelejtjük a tisztaságot, nem tudunk örülni a napfelkeltének és a naplementének sem. Elfelejtjük egykori valónkat, a tiszta forrást és a sok mocskot, amely beszennyezte a lelkünket az idő elteltével már természetesnek vesszük és szinte meg sem lepődünk, hogy a tengerbe már a szennyvíz zúdul. Meg kell tanulnunk újra és újra visszatérni a forráshoz, hogy megmaradjon a tisztasága. Nem vesszük észre az apró csodákat, amelyek nap mint nap a szemünk előtt játszódnak le. Elfelejtünk örülni. Bolondnak nézzük azt az anyukát, aki kineveti a gyermekét, mert elesik. És nem jut eszünkbe, hogy ő ezzel gyógyít. Megtanítja a lányát túlélni, felállni az esés után és nem hagyja szenvedni.

Müller Péter számára a varázskő meghatározó élményt jelentett: Valahol azt olvastam, még gyerekkoromban, hogy az Isten minden ember születésekor egy színes kövecskét ad neki, ami őrzi az Ő magas származásának emlékét, és lényének, mint teremtménynek minden titkát. Magyarul úgy hívjuk igazi valónkat, hogy ÖNMAGAM. Azért jó ez a szó, mert benne van a MAG. Lényem magja. Ez vagyok Én. És leszek ÉN - ha emlékszem "magamra", s ha kibontom azt, amit "önmagammal" hoztam. Minden kövecske más. Ahogy nincs a fán két egyforma levél, úgy nincs két egyforma ember sem. Minden Varázskőnek egyénre szabott, titkos kódja van. Csak az tudhatja, aki kapta. S talán az, aki ebbe az isteni titokba belelát, s meg tudja fejteni az üzenetét. De ilyen ember nem igen van manapság. Ezért nem szabad elfeledkeznünk erről a Varázskőről! Mert akkor "önmagunkat" felejtjük el: nem tudjuk, hogyan működünk és nem értjük sorsunk problémáit sem. Szerencsés az, aki erről a kőről tud, és megfejti a titkát. Az ilyenre mondják, hogy ismeri Önmagát. Nem a lelkét, nem a testét, nem a szenvedélyeit, hibáit, erényeit, lényének jó és rossz tulajdonságait, hanem Önmagát - aki mindezeknél jóval mélyebben lakik, s aki a Teremtő szellemével titkos kapcsolatban áll.

Amikor a görögök azt mondták: Ismerd meg Önmagadat! - erre a kövecskére gondoltak. Én, ha valakivel komolyabban beszélgetek, ezt a "Varázskövét" próbálom megpillantani benne. Mi van ráírva? Ha el tudom olvasni: ismerem őt. Ha nem: akkor csak találgatom, hogy ki lehet. Nem könnyű feladat! Mert ez a kő lelkünk legközepén, mélyen-mélyen a tudatunk felszíne alatt van és onnan hat - ha a hétköznapok sok földrengése és homokvihara be nem temette olyan mélyre, ahonnan már nem is érezzük hatását. Valójában még a saját Varázskövemet is nehéz megtalálni, és gyakran megfeledkezem róla. De ha megvan: csodálatos! Minden gondomat meg tudom oldani! És ilyenkor szeretek. Ez a rejtett "kő" ugyanis árasztja magából a szeretetet, s magához vonzza a többiek "kövecskéit" is.

De Varázskő lehet egy gondolat is… ahol érzelmek kötnek össze bennünket, láthatatlan energiahálók, érzékeny hajszálidegek, ott fájdalmat okoz a másik. Minden mozdulatával megránt valamit bennünk. Sebekhez ér. Nem mindegy, mit mond és hogyan szól hozzám, nem mindegy, mit tesz és hová megy- úgy működünk, mint a sziámi ikrek: egymásnak fájunk, és idegvégződéseink összeérnek. Mit tegyünk? A választ a magyar szeretet szó adja. Ebben a szóban benne van-elrejtve- a válasz. A szeretet a "szer" gyökeréből ered, melyből "szerelem", a "szervezet", a "szervezés" keletkezett- de más síkon rokona még a "szerkezet" és a "szerkesztés" is. Ez azt jelenti, hogy az Igaz Szeretet- meg van szerkesztve. Az Igaz Szeretetben - ami több mint érzés - rend van.

Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes könyvcsomagot a Covia Könyvkereskedés jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb február 26-ig. A tárgyban tüntessék fel: Covia Könyvkereskedés - web megfejtés. Kérdés: A Covia Könyvkereskedés elsősorban milyen témájú szakkönyveket forgalmaz?