Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Összefogással a Kánai Apátságért

Kultúra   |   2008, október 14 - 13:50
Nyomtatóbarát változatSend by email
Az egykori Árpád-kori apátság romjait rejtő XI. kerületi Panoráma fennsík megtisztítására fogott össze a Hulladék Munkaszövetség a Mi és Te Egyesülettel. A kezdeményezés célja, hogy a történelmi jelentőségű területet újra gondozottá, méltóvá tegyék múltjához, másfelől Kána falu romjainak kiállításával mindenki megismerkedhessen a terület izgalmas múltjával és összefogással Újbuda új kulturális, szabadidő központjává váljék.

A XI. századi előzményekkel rendelkező kánai bencés apátságot a XII. század közepén alapították. A Kánai Apátság romjait a XIX. század végén fedezték fel a régészek. A török időkben elpusztult épületegyüttes területéről az ásatások során kiterjedt tárgyi leletanyag került elő, romjai mára azonban méltatlanul feledésbe merültek, a benőtt növényzettől, és a telektulajdonosok illegálisan lerakott szemetétől alig láthatóak.

A közelmúltban a mellette elhelyezkedő Újbuda Tóváros lakópark építésekor a fővárosi peremkerület helytörténeti örökségének, rejtőzködő értékeinek megmentése céljából a Demján csoport érdekeltségébe tartozó építtető jóvoltából a középkori Kána falut is feltárták.

A nagy területű ásatások során gazdag tárgyi leletanyag került elő, különféle üvegtárgyakkal, edényekkel, kengyelekkel és kőfaragványokkal. "A Kánai apátsági templom a 11. században létesült körülötte temetővel és a déli részen kváderkövekből megépített pincével. A 13. századtól átalakításokon, hozzáépítéseken esett át, míg végül a 16. századra, a török hódítások idejére pusztult el véglegesen, és maradt elhagyatottan az épület. A romot 1889-ben fedezték fel, majd a 20. század elején több munka is foglalkozott a kolostorral."- avat be az apátság történetébe Terei György ásatásvezető régész.

Az Újbuda önkormányzata által is üdvözölt tereprendezés első lépéseként október 11-én, az apátság területén, a Panoráma fennsíkon önkéntesek bevonásával szemétszedő akciót rendezett a HuMuSz Hulladék Munkaszövetség a Mi és Te Egyesülettel.

"A Kánai Apátság területe különösen izgalma terep, hiszen itt nem egyszerűen környezetvédőként, hanem örökségvédőként is tevékenykedhettünk. Terei György ásatásvezető régész jóvoltából pedig megismerkedhettünk a hely izgalmas múltjával."- mondta el Perneczky László, a HuMuSz- Recycling program vezetője.

A környezetvédelmi szervezet rendszeresen szervez hasonló akciókat, olyan közcélú, közösségi munkák megszervezését és lebonyolítását vállalja vállalatok és más szervezetek részére, mint erdőtakarítás, szemétszedés, faültetés, parkosítás, játszótér-építés, vagy iskola-festés.

A Kánai Apátság rendbetétele részét képezi az Újbuda Tóváros lakópark területén megvalósítandó Európa park projektnek. A Mi és Te Egyesület szervezésében megvalósuló projekt célja egy mintapark létrehozása a helyszíni tó partjának beültetésével, a területen feltárt Árpád-kori emlékek kiállításával; valamint különféle környezetvédelmi és kulturális programok rendezésével.

Az Európa park projekt nem kizárólag a Tóváros területén valósul meg, hanem célja együttműködni a környék további látványosságaival, úgy, mint a Kamaraerdei Ifjúsági Parkkal, a Rádió Múzeummal, a Tétényi Kastéllyal, a Szoborparkkal és további szervezetekkel. A park alapító ünnepségére október 18-án kerül sor az Újbuda Tóvárosban, további részletek: www.europapark.hu.

Gigi - Újbuda TV (2008. 10. 14.)

 

Kapcsolódó linkek:

www.europapark.hu