Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Ősz a Fonó Budai Zeneházban

Kultúra   |   2008, november 10 - 15:08Nyomtatóbarát változatSend by email
Kisapám Klub, mezőségi táncok, Tükörfolyó Fesztivál, Dresh koncert. Gazdag programmal zajlik a november a Fonóban. A zene háza a tőle megszokott értékekkel kínálja zenei csemegéit és az elmaradhatatlan táncprogramokat.  

November 15-én szombaton ünnepli a Fonó Budai Zeneház a 13. születésnapját. A Civil Rádióval közös fesztivál este nyolc órakor kezdődik. Fellép a Túlpart, a Sacreo Flamenco, Szalóki Ági, a Makám, a Bran és a Khamoro. Az állandó programok között szerepel a mezőségi táncház, amely minden szerdán nyolc órakor kezdődik az Eszterlánc Együttes közreműködésével. 22-én a Dresch Quartet ad koncertet. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, eghatározó, irányadó szereplője. Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe.
Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.


III. tükörfolyó fesztivál

A 2008 novemberében útjára induló fesztiválsorozat több értelemben is a határátlépésekről szól. Egyrészt a születés, szerelem, halál univerzális témák zenei megfogalmazásaiból merít, másrészt a zenei műfajok közti –népzene, világzene, jazz- és kulturális határokat is bontani kíván, bemutatva a társszervező országok közös kulturális gyökereit és érintkezési pontjait.

A fesztivál állomásai: Budapest, Marosvásárhely, Dunaszerdahely, Komárom. A záróesemény helyszíne Budapest.

Programok:

November 28., péntek 19 óra

A Sebő Együttes programja
Az este első felében az együttes énekelt versek című évtizedek óta alakuló, gazdagodó repertoárjából a fesztivál tematikájának megfelelően válogatnak Weöres Sándor, Nagy László, József Attila verseiből és a magyar költészet más terméseiből. Az est második felében táncházi muzsika szól, a legendás „hőskori” táncházak nosztalgikus hangulatát idézve.

Az együttes tagjai:
Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár; Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácstambura; Halmos Béla - ének, hegedű; Nagy Albert - bőgő, gitár, ütőgardon; Perger László - prímtambura, bolgár tambura, gitár;


November 29. szombat 20 óra

Dutar zenekar - koncert
A dutar szó jelentése: két húr. E névvel jelezhetők azok a két húros pengetős hangszerek, melyeken az avatott kéz szép és gazdag dallamokat játszik. Így van ez talán az együttessel is, ami két zene iránt érdeklődő ember egymásra találása. Népdalok, táncdallamok feldolgozása, saját szerzemények egyaránt jellemzik az együttest. A dalok végleges megformálásában a zenészek szabad együttműködése fontos szerepet kap. Fontosnak tartják, hogy a Dutarban meglévő kettős identitás, melynek feszültségéből nem egyszer merítenek hitelessé teszi dalaikat, hiszen Reni hangján őszintén szólalhatnak meg a cigány és magyar dalok egyaránt, előadásában a már jól ismert dallamok is újként hatnak.

Az együttes tagjai:
Csőke Renáta - ének; Kopeczky Péter - furulya, kaval; Révész György - gitár, saz, tambura; Siptár Miklós - basszusgitár, cselló; Kőszegi Mátyás - udu, derbuka, cajon


November 29. szombat 21 óra

Eszterlánc: Népszerűtlen népzene koncert és mezőségi táncház
A Eszterlánc tavasszal megjelent Égszakadás cm. lemezén hallható dalok mellett a zenekar újabb - továbbra is búzai zenére épülő - számai is elhangzanak.

Az együttes tagjai:
Koncz Gergely - hegedű; Pál István - hegedű; Császár Attila - brácsa; Bankó Sándor - bőgő


Az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának és a Kultúrák Közötti Párbeszéd európai évének hivatalos programja.

Szervezők: Fonó Budai Zeneház (HU) - Folk Center Alapítvány (RO) - Hagyomány Alap (SK)

Fonó Budai Zeneház (2008. 11. 10.)