Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Paradicsom a MU-ban

Kultúra   |   2008, december 9 - 11:38
Nyomtatóbarát változatSend by email
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Turbo paradiso című produkcióját nemrégiben mutatták be a MU Színházban. A darab a maga nyers és egyéni kifejezésmódjával az elmúlt egy-két évtized balkáni helyzetét igyekszik kifejezni. A nézők pedig a végén valóban paradicsomi állapotba juttathatják a színészeket.

Danilo Kis A Holtak Enciklopédiája című novellája elnyomásról, háborúról, erőszakról, perverziókról szól, ironikusan "nemzeties" táncbetétekkel és szerb mondókákkal, ahol végül a néző szaftos paradicsomokkal dobálhatja meg a színpadon fejvédővel felvértezett hat színészt. Ez a Turbo paradiso röviden.

Urbán András Társulatának tagjai kivételesen kíméletlen természetességgel és hitelességgel adnak egymásnak utasításokat válogatott szado-mazochisztikus perverziókra, miután katonanadrágra vetkőznek. A férfias adok-kapok játékoknál a magától értetődőn elfogadott szereposztástól és annak testvérien egyenletes váltakozásától függ, hogy éppen ki parancsol, illetve engedelmeskedik higgadt pragmatikussággal - az élvezet pedig szintén mintha egálban lenne.

A férfiak által uralt térben a nők is egyenruhát hordanak, de sorsuk, történeteik és agressziójuk más természetű. Testük félmeztelenre vetkőztetése után lelkükről is lekerül az "egyen", és brutálisabbnál brutálisabb háborús történeteket hallunk, amelyek az elbeszélők el-elcsukló hangján személyessé, majd hirtelen személyeskedővé is válnak. Mintha eldönthető lenne, kinek nagyobb az elszenvedett fájdalma, vesztesége, vagy épp átélt félelme.

A félelemgyáros Hófehérke, vagy a megfélemlített angyal, akinek sövényvágóval metszik le szárnyait, kevéssé emlékeztetnek az elvesztett gyerekkorra vagy paradicsomra: mindent át- meg átsző a "félek, hogy"-gyal elkezdett magányos monológfolyam tartalma. A darab vége pedig igazi meglepetéssel szolgál. Az előre odakészített paradicsomok ugyanis a színészek megdobálására szolgálnak.

A társulat előadásait a MU Színházban tekinthetik meg.

Gigi - Újbuda TV (2008. 12. 09.)