Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Picassok és foltvarrók az FMH-ban

Kultúra   |   2008, június 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Évadzáró kiállítások a TEMI Fővárosi Művelődési Házban.

A Fővárosi Művelődési Házban nemrégiben két évadzáró ünnepségre is sor került. Az első kiállításon a Picasso Festőszakkör olajképeit láthattuk, a második alkalommal pedig a Foltvarró Szakkör mutatta be munkáinak ez évi termését. A Picasso Festőklub 4 éve működik a házban, ahol Vágó Zoltán művészeti vezető teljesen amatőr művészeket képez, akik között van 15 éves fiatal, és 75 éves nyugdíjas is. 


A festőklub olajképek készítésével foglalkozik. A legelső kihívás mindenki számára egy naturális tájkép készítése, amely nem olyan bonyolult feladat, így önbizalmat ad a kezdőknek, így érdemes lesz belefogni a következő alkotásba is. A további képek már majdhogynem szabadon választhatóak, de belekóstolnak minden művészeti ágba, a festészeten belüli izmusokba, tehát az expresszionizmusba, a szürrealizmusba és az impresszionizmusba is. 
A tanulók főként tájképeket festenek, mert az áll az emberekhez a legközelebb, az elvonatkoztatott képeket nem igazán kedvelik mesélte a művészeti vezető. Az ember ugyanis visszavágyik a természetbe, amely mindig a zöldre-kékre épül és ezeket a színeket szeretik viszontlátni. 

Az alkotni vágyók között van gyógyszerész, építészmérnök, közgazdász de sok a nyugdíjas is. Az idősebbek a másodvirágzásukat élik - mesélte a művészeti vezető - szeretik kibontakoztatni a bennük elfojtott vágyakat és ezek nagyon kivetülnek a képeikre is - jó látni milyen óriási fejlődésen mennek keresztül - tette hozzá. 


Van olyan tanonc is, aki a kezdetektől a csoport tagja, és a kezdeti és a mostani képeit összehasonlítva látható az óriási fejlődés, amelyen keresztül ment. Vágó Zoltán gyakran vendégelőadót is hív, aki a különböző anyaghasználatokról tart előadást. 


Ha valaki elakad lökést adok nekik. Nem festek bele a képeikbe, hagyom őket kibontakoztatni. Azért van lökésre szükség, mert a technika megszerzése hosszú folyamat - mesélte a festőművész. 


A festőművész maga is megjelent egy saját alkotással a kiállításon, amely egy kicsit szürrealista kubista elemekkel tarkított olajfestmény, az alkotó Monet színeit használta. 

A következő évadzáró kiállításon a foltvarrók mutatkoztak be, amely 2002 óta működik a Fővárosi Művelődési Házban. A csoport művészeti vezetője Nyiredi Judit textiltervező iparművész, aki 1994 óta foglalkozik foltvarrással. 


A szakkör egy alaptanfolyammal indul, ahol az érdeklődők megtanulhatják a legfontosabb technikákat, később az úgynevezett "blokkok" kialakítását, ekkor már saját munkák készítésére is van lehetőség. A foltvarrás Amerikában egy hagyományos képzőművészeti ág, amelynek komoly múltja van és saját tipikus "fogások" fűződnek a nevéhez. A foltvarrók a foglalkozásokon táskát, papírzsebkentő-tartót, telefontartót, tolltartót, nesszeszert, párnát, takarót készítenek. 
A csoport ebben az esetben is nagyon vegyes mind korosztályt, mind foglalkozást tekintve. Az iparművész tanított már fiúkat is, azok közül is inkább fiatalabbakat, a foltvarrók között azonban valóban igen ritka a férfi. 


Az új Fővárosi Művelődési Ház tervezése elindult. Az engedélyezési eljárások folynak, ezzel párhuzamosan pedig a kiviteli tervek készítése és összehangolása is. A részletekről a későbbiek során az FMH honlapjáról tájékozódhatnak, de mi is beszámolunk majd önöknek a fejleményekről a kerületi médiában.

Huszák Nina - Újbuda TV (2008. 06. 13.)