Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Semmi sem végleges

Kultúra   |   2007, február 23 - 11:41Nyomtatóbarát változatSend by email

Ázsiai, mongóliai utazásai, Róma, a természet mind hatással volt Szirányi István művészetére. Alkotásait az évek folyamán többször átdolgozta, kiegészítette, átalakította; talán épp ezért kapta a Karinthy Szalonban e héten nyíló kiállítása a "Semmi sem végleges" címet.

Szirányi István művészete igen sokrétű. Nem csak a témák sokasága, hanem az alkalmazott technikák tekintetében is. Valószínűleg a héten nyíló kiállítása ezért is kapta a Semmi sem végleges címet. A március 14-ig látható kiállításon szereplő műveket Szirányi többször átdolgozta, kiegészítette. Egyszerre használt különböző technikákat, például a fotó alapba karcol bele, fest vagy rajzol rá. Ezért ezeknél a műveknél akár több dátum is szerepelhet.

A kiállítás címe szimbolikus olyan tekintetben is, hogy maguk a művek több értelmet hordoznak magukban. Az emberek mást-mást gondolhatnak képeiről, végleges, jól kidolgozott, mindenki számára egységes jelentéstartalma nincs. Minden ember számára megvan a mű egyedi jelentése. Neked ház, neki őrvény, másnak csak egy szín kavalkád... nekem egy város forgataga. Nincs jó vagy rossz válasz, minden embernek mást jelent.

Ez a fajta művészet nem mindenkit vonz magával. Mint ahogy Szirányi István is mondta: "Minden műalkotás megtalálja a maga közönségét." Bár ezek a művek nagyrészt nonfiguratív alkotások, mégis befogadhatók, megérthetők a nagyközönség számára is.

Szirányi legújabb témái közé tartozik Róma, a természet, de a természet pusztulása is egyre inkább foglalkoztatja. Művészetében megjelennek az ősi magyar kultúrához kötődő motívumok is - mint a lókoponya -, de a régi témák is vissza-visszatérnek, vagyis a mongol jelek, a létra vagy a táj.

Az sem véletlen, hogy épp a Karinthy Szalonban állította ki műveit Szirányi István. Már több, mint 20 éve él itt a kerületben. Korábban számos egyéni és csoportos kiállítása volt itthon és külföldön, s világszerte őrzi műalkotásait több múzeum és galéria.

Az Iparművészeti Főiskolát Párizsban 1988-ban végezte, s azóta sorra nyerte a szakmai versenyeket mind itthon, mind külföldön.


A Karinthy Szalon elérhetőségei:

1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.
Telefon: +361 209-3706
Fax: +361 209-3706

Nyitvatartás: Hétfő––Vasárnap: 10––18 óráig

Z. A. - Újbuda WEB (2007. 02. 23.)

 

Kapcsolódó linkek:

www.karinthyszalon.hu