Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Sütő András-emlékdíj

Kultúra   |   2013, június 17 - 17:44Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata - Marosvásárhely testvértelepülése - 2013-tól, Sass Szilárd önkormányzati képviselő javaslatára, pénzjutalmat ajánl fel azon határon túli testvértelepüléseknek, ahol anyanyelvükön tanulhatnak a diákok, és kiváló eredményt érnek el magyar nyelv és irodalomból.

A díjat a képviselő személyesen nyújtotta át Gurza Kriszta Beátának, a Bolyai líceum nyolcadik osztályos tanulójának (magyartanárnője Soós Katalin), aki az V-VIII. osztály során többször részt vett és díjjal tért haza a Simonyi Zsigmond helyesírásversenyről, részt vett a Mikes Kelemen országos anyanyelvi vetélkedő döntőjén, első helyen végzett a meseíró versenyen, s az sem mellékes, hogy a VIII. osztályt 9,91-es átlaggal végezte.

Sass Szilárd lapunknak elmondta, a Felvidéken édesanyja kisebbségiként nőtt fel, magyar szakos tanár volt, aki 1933 és 1943 között a felvidéki Felsőszelin oktatott a legnehezebb időszakban. 2000-ben hunyt el, 90 éves korában, a családdal együtt az ő emlékére kezdeményezték ezt a díjat, majd javasolták, hogy az újbudai önkormányzat alapítson egy anyanyelvápoló díjat, amelyet Újbuda öt - határon kívüli magyarok által lakott - testvértelepülésén (Bene - Kárpátalja, Ada - Vajdaság, Marosvásárhely és Kézdiszentlélek - Erdély, Nádszeg - Felvidék) ítélnek oda tehetséges diákoknak. Mindegyik helyi önkormányzat maga döntötte el a díj nevét - így a marosvásárhelyi a Sütő András nevét viseli. Sass Szilárd kifejtette, Benedek Elek gondolataival nyújtja át a díjat, amely így szól: "Az állam nyelvét meg kell tanulni, édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni!"

Az odaítélési szabály szerint a Maros Megyei Tanfelügyelőség magyar nyelvért felelős szaktanfelügyelője és a helyi önkormányzat javasolja a díjra érdemes diákot. A díjat az iskola évzáró ünnepségén adják át. Csegzi Sándor - a két település testvérvárosi kapcsolatáért felelő korábbi alpolgármester - elmondta, az idén figyelembe vették, hogy a nyertesek milyen tantárgyversenyen vettek részt, és az itt elért eredmények voltak a mérvadóak. A díjat szimbolikus gesztusnak is tekinthetjük, hiszen tulajdonképpen a határon túli magyarok anyanyelvápolásért tett küzdelmét, helytállását is elismeri, ösztönzi, mivel olyan diákok vehetik át, akik reményeik szerint mind a középiskolában, mind az egyetemen elkötelezettjei lesznek majd a magyar nyelv művelésének. Az idén a 100.000 forintos jutalmat megosztva két diák kapta. Sass Szilárd dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és dr. Molnár László oktatásért felelős alpolgármester nevében nyújtotta át Gurza Kriszta Beátának a díjat, míg egy másik általános iskola tanulója később veheti át az elismerést. Hogy kiről van szó, azt az önkormányzati képviselő nem árulta el, hiszen a diáknak is meglepetést szeretnének okozni.

Vajda György, e-Népújság.ro (2013. 06. 17.)