Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Szeptemberben jön a Magyar Dal Napja

Kultúra   |   2013, augusztus 27 - 17:20Nyomtatóbarát változatSend by email

Az óbudai Kobuci kertben adtak hírt a szervezők a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat idei programjairól. 2008-ban Presser Gábor gondolta úgy, hogy ideje megünnepelni a magyar vokális zenét, a Szigeten debütált koncert pedig már a következő évben országos koncertsorozattá nőtte ki magát. Idén 10 vidéki település csatlakozott a fesztiválhoz, amely most először újbudai helyszínnel is gazdagodott.

Hihetetlen, hogy még életben vagyunk, hogy számíthatunk rátok, és hogy egyre mélyebbre érnek a gyökereink - ezzel a megállapítással nyitotta meg a rendezvényt Presser Gábor zeneszerző, aki szerint ez is azt jelzi, sokunknak fontos a magyar zene. Szabó Edit a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, kezdeti célkitűzésüket, az abszolút politikamentességet sikerült máig megtartani, ezen pedig idén sem fognak változtatni, ezért arra kérik az újonnan csatlakozó településeket, hogy ők is ehhez igazodjanak.

A fővárosban 14 helyszínen zajlanak a programok, és idén is pályára áll a Dallamos Villamos, amely a 4-es villamos vonalán közlekedve szeptember elsején 14 fiatal zenekart szállítva szórakoztatja majd az utazóközönséget. A magyar dal rajongói tematikus színpadok közül válogathatnak, megfigyelhetnek egy élő stúdiófelvételt, hangszereket próbálhatnak ki, zenés kerékpáros felvonuláson vehetnek részt. A könnyűzene mellett a komoly zene és a népzene is szerepet kap a fesztiválon. A Duna palotában helyet kapó Klasszikus dal színpadon olyan operaénekesek lépnek fel, mint Gulyás Dénes, vagy Kováts Kolos, a népzenét pedig az idei új belépő, a Fonó képviseli majd.