Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Te csak pipálj, Ladányi!

Kultúra   |   2014, február 21 - 11:05
Nyomtatóbarát változatSend by email
A Ladányi família boldogan él valahol a nagy magyar Alföldön. A családfőnek legfeljebb az okoz fejtörést, hogy mi legyen ebédre, és hogy merre lehet a pipája. De egyszer csak minden megváltozik: elveszítik vagyonuk jelentős részét. A Te csak pipálj, Ladányi! című regényt először a Nemzeti Színház egykoron elismert rendezője, Csathó Kálmán írta át színpadra, amellyel hatalmas sikert aratott. Most a Karinthy Színházban varázsolódott újjá a darab.

"Pénzzel nem akarok birtokot venni, ahhoz mindenki ért.(…) Az árverésen fillérekért megveszem az egészet, a felét dupla áron felparcelláztatom, a másik fele pedig megmarad nekem ingyen. Én vagyok a takarék ügyésze, észre sem veszik, és bentről lezongorázom az egészet" - Az okfejtés Darázs Berci szájából hangzik el, aki szegény naiv Ladányi bácsi földjét készül megkaparintani. A jelenet napjainkban is ismerősen cseng, de az egész történet, légyen az múlt század eleji, aktuális kérdésekről mesél. A Deres Péter által színpadra írt és Kőváry Katalin rendezésében megvalósuló legendás vígjáték annak idején egy nemzedék közkedvelt darabja volt, melyben olyan színészek domborítottak, mint Rózsahegyi Kálmán és Pécsi Sándor.

A rendkívül szórakoztató darab egy olyan családról szól, amely bizonyos normák szerint él, de egyszer csak megváltozik körülöttük a világ, az új szabályokhoz azonban már nem tudnak alkalmazkodni. A darab címszerepében Mikó Istvánt láthatja a közönség, aki 30 év után először játszik újra a Karinthy Színházban. Ladányi Miksát alakítva tőle nem idegen módon ismét eredeti és humoros karaktert ábrázol. Ladányi egy igazi dzsentri, aki szépen vezeti gazdaságát, de egy őskövület, aki már nem tud megváltozni. A XXI. századi ember számára is ismerős helyzetbe kerül: kénytelen kölcsönt felvenni, hogy fenntartsa megszokott életszínvonalát, kezességet is vállal, majd eladósodik. Azt sem veszi észre, hogyan verik át folyamatosan állítólagos barátai.

Mikó István és Zsurzs Kati évtizedek óta alkotnak jól működő párost a színpadon, kettősük most is emlékezetes pillanatokat okoznak a nézőknek. De olyan ismerős színészekkel is találkozhatunk a színpadon, mint Martin Márta, Voight Ági, Széles Tamás, vagy Klem Viktor. - Egy szívmelengető darab, amelyben század eleji lassú tempóban csörgedezik az élet – mondja az új darabról Karinthy Márton színház igazgató , aki szerint a darab nem nélkülözi a csehovi elemeket sem, hiszen nem történik benne semmi, a felszín eseménytelensége alatt azonban mégis rengeteg változást, lelki folyamatot tapasztalhatunk meg.