Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Totó, avagy a vád tanúja

Kultúra   |   2009, szeptember 8 - 18:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kicsiny Balázs festőművész az utóbbi években Londonban és Budapesten élt. A kettős kötődés új helyszínekkel, aspektusokkal és feladatokkal gazdagította munkáit. Kivételes érzékenységgel nyúl a művészettörténet toposzaihoz és jár-kel installációi révén a történelmi, sőt, szakrális terekben igencsak kortárs-megoldásaival anélkül, hogy profán vagy kifogásolható lenne. Mégis meglepetés éri a nézőt, ha belép a Bartók 32 Galériába.


A teremben szűrt fény. Az egész helyiséget körbe veszi a fekete függöny, amely mögül 14 pár férficipő kandikál ki. Jobban mondva 13+1. Az alakokat nem látjuk csak a kezükben tartott táblákat, amelyek az aktuális heti totóeredményeket tartalmazzák. Ez mindig változik. A táblák mögött egy bíró képe. Csak véletlen, hogy ő pont a galéria vezetője, Horváth Károly.

Itt nem lehetsz kívülálló. Ugyanis az alkotásnak te is a része vagy. Azzal, hogy beléptél. Azzal, hogy vagy. Filozofálhatunk azon, hogy vajon kit takar a függöny és vajon a mögötte állók mit tudhatnak rólunk? Vagy belemagyarázhatjuk azt is, hogy ezzel a művel az elidegenedést jelenítették meg. De minden magyarázat szubjektív. Kicsiny Balázs - a Bartók 32 Galériában kiállított művével - csak egy irányvonalat adott meg. Ő "csupán" megrajzolta a portré hátterét, mi pedig jelenlétünkkel varázsoljuk oda a központi alakot. Vagy a hátteret... mert ez is nézőpont kérdése.