Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 26. kedd, Fülöp, Evelin

Újabb emléktáblát avattak Újbudán

Kultúra   |   2010, október 21 - 16:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületi zenta utcai társasház falán október 16-án avatták fel Dr. Rásonyi László nemzetközi hírű turkológus emléktábláját.

Dr. Rásonyi László a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett magyar-örténelem szakos tanári diplomát, majd ugyanitt török filológiából doktorált. 1922-ben az MTA Könyvtárában helyezkedett el. Itt dolgozott 1935-ig, amikor Ankarába került. Az ő közvetítésével találkozott Bartók Béla és a híres török író, Yasar Kemal 1936-ban. Ő válogatta össze az 1951-ben létrehozott és általa vezetett Keleti Gyűjtemény anyagát, és neki köszönhető az olvasóterem kialakítása is. 1963-ban újra meghívták az Ankarai Egyetemre, ahol öt évig vendégprofesszor volt.

Kutatásainak középpontjában a magyar és a török nevek, a török népek története, irodalomtörténete és a magyar őstörténet etnikai, nyelvi problémái álltak. Életének utolsó éveit a XI. kerületben töltötte.

Egykori lakóháza falán lánya, Dr. Rásonyi Leila, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, valamint Újbuda Önkormányzata közösen állított emléktáblát.

LEGFRISSEBB
×

Virtuális nyílt nap a Budafok Kocsiszínben  

2020május2211:00

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos könnyítések nem érintik még egy ideig a nagyobb létszámú rendezvényeket, így még hónapokig nem lesz mód arra, hogy a népszerű BKV-s nyílt napokat megtartsuk. Annak érdekében, hogy ebben a rendkívüli helyzetben se kelljen lemondani ezekről a közkedvelt rendezvényekről, kárpótlásul ismét virtuális látogatásra hívjuk – korhatár nélkül – az édeklődő gyermekeket, szülőket, közlekedésbarátokat. Reméljük, így is megközelíti majd az érdeklődők létszáma a korábban megszokottat.